Informacje ogólne
Strefa czasowa
GMT -4 do -6
Stolica
Santiago
Język
Językiem urzędowym jest hiszpański.
Waluta
Oficjalną walutą Chile jest peso chilijskie, który dzieli się na 100 centavo i określane jest kodem międzynarodowym CLP, w samym kraju natomiast używa się skrótu $.
1 PLN = 175,09 CLP
1 EUR = 749,24 CLP
1 USD = 641,20 CLP
1 PLN = 175,09 CLP
1 EUR = 749,24 CLP
1 USD = 641,20 CLP
Powierzchnia
756 950 km2
Populacja
18 383 000
Informacje praktyczne
Informacje wizowe i opłaty lotniskowe
Obywatele RP wybierający się w podróż do Chile nie potrzebują wizy na pobyt do 90 dni. Minimalny okres ważności paszportu przy wjeździe nie jest określony. Opłata lotniskowa przy lotach międzynarodowych wynosi 30 USD.
Biuro Podróży nie ponosi odpowiedzialności za nieotrzymanie wizy do kraju, w którym odbywa się impreza turystyczna, oraz krajów tranzytowych. Zdobycie wizy leży w 100% po stronie uczestników wyjazdu.
Biuro Podróży nie ponosi odpowiedzialności za nieotrzymanie wizy do kraju, w którym odbywa się impreza turystyczna, oraz krajów tranzytowych. Zdobycie wizy leży w 100% po stronie uczestników wyjazdu.
Szczepienia
Wyjeżdżający do Chile nie muszą poddawać się specjalistycznym szczepieniom, zaleca się jednak szczepienia przeciw żółtaczce typu A i B (ok. 240 zł każda dawka szczepionki), durowi brzusznemu (ok. 220 zł), polio, błonicy i tężcowi (ok. 140 zł). Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.
Napiwki
Pamiętajcie, by napiwki dawać wyłącznie w peso, ponieważ zagraniczne monety nie są wymieniane w tutejszych bankach i kantorach. Pracownicy zadowalają się niewielkimi sumami – zazwyczaj wystarczy zaokrąglić w górę płaconą kwotę. Taksówkarze nie oczekują napiwków, natomiast obsłudze hotelowej lub restauracyjnej na pewno miło będzie, jeśli docenicie ich starania.
Ceny jedzenia
Ceny produktów spożywczych w chilijskich supermarketach są porównywalne do tych w Polsce. Za kilogram warzyw czy owoców zapłacimy od 500 do 1400 CLP, za 1,5 litra wody mineralnej około 480 CLP, za 2 litry coca-coli 1500 CLP, a za butelkę lokalnego piwa od 600 do 1500 CLP. W restauracjach zjemy jednak nieco drożej niż w Polsce. 3-daniowy obiad w restauracji średniej klasy to koszt rzędu 22000 CLP za dwie osoby.
Jedzenie
Chilijska kuchnia stanowi interesujące połączenie tradycyjnej kuchni hiszpańskiej, miejscowego ludu Mapuche i późniejszych wpływów z innych kuchni europejskich, zwłaszcza niemieckiej, włoskiej i francuskiej. Brytyjczykom Chilijczycy zawdzięczają popołudniowe picie herbaty – zwyczaj celebrowany przez przedstawicieli wszystkich klas i środowisk.
Tutejsze potrawy charakteryzują się różnorodnością smaków i składników, a zróżnicowana geografia i klimat kraju powoduje, że obfitość produktów rolnych, owoców i warzyw jest imponująca. Długa linia brzegowa sprawia, że w całym kraju łatwo dostępne są owoce morza, unikalne gatunki ryb, mięczaków, skorupiaków i alg. Chile jest również jednym z największych producentów wina na świecie – zarówno ten alkohol, jak i pisco, rodzaj brandy z winogron, jest albo składnikiem wielu potraw, albo podawany jest do posiłku.
Tradycyjna kuchnia północnego Chile bogata jest w białko. Jada się tu niemal nieznane w innych częściach kraju bulwy podobnego do ziemniaków szczawiku bulwiastego, a także mięso lam i alpak. Szczególnie warto spróbować asado, czyli mięsa pieczonego na grillu, chicharrón de papa – gotowanego, a następnie smażonego mięsa i tłuszczu z lamy i jagnięciny, podawanego z ziemniakami i surówką, czy też caldillo de congrio, gulaszu rybnego z węgorzem i warzywami. Na wybrzeżu i w centralnej części kraju skosztujecie posiłków wywodzących się z połączenia smaków rdzennych mieszkańców i europejskich imigrantów, czyli np. sopa de mariscos – zupy z owoców morza lub palta reina, awokado faszerowanego sałatką z kurczaka, tuńczykiem lub krewetkami. Potrawy południowego Chile pozostają pod dużym wpływem kuchni ludu Mapuche i Chilote. Na szczególną uwagę zasługuje tu przyprawa merkén, przygotowana z suszonych i wędzonych czerwonych chilli i kolendry, zmielonych na drobny proszek, oraz kollongka, kura znosząca niebieskie jaja. Skosztujcie też empanadas, czyli pieczonego ciasta wypełnionego mięsem, cebulą i przyprawami, oraz valdiviano, jednej z najstarszych potraw w kuchni chilijskiej, nazwanej na cześć konkwistadora Pedro de Valdivii. Ta zupa z pasków mięsa, cebuli i ziemniaków była jedną z potraw jedzonych przez hiszpańskich konkwistadorów.
Tutejsze potrawy charakteryzują się różnorodnością smaków i składników, a zróżnicowana geografia i klimat kraju powoduje, że obfitość produktów rolnych, owoców i warzyw jest imponująca. Długa linia brzegowa sprawia, że w całym kraju łatwo dostępne są owoce morza, unikalne gatunki ryb, mięczaków, skorupiaków i alg. Chile jest również jednym z największych producentów wina na świecie – zarówno ten alkohol, jak i pisco, rodzaj brandy z winogron, jest albo składnikiem wielu potraw, albo podawany jest do posiłku.
Tradycyjna kuchnia północnego Chile bogata jest w białko. Jada się tu niemal nieznane w innych częściach kraju bulwy podobnego do ziemniaków szczawiku bulwiastego, a także mięso lam i alpak. Szczególnie warto spróbować asado, czyli mięsa pieczonego na grillu, chicharrón de papa – gotowanego, a następnie smażonego mięsa i tłuszczu z lamy i jagnięciny, podawanego z ziemniakami i surówką, czy też caldillo de congrio, gulaszu rybnego z węgorzem i warzywami. Na wybrzeżu i w centralnej części kraju skosztujecie posiłków wywodzących się z połączenia smaków rdzennych mieszkańców i europejskich imigrantów, czyli np. sopa de mariscos – zupy z owoców morza lub palta reina, awokado faszerowanego sałatką z kurczaka, tuńczykiem lub krewetkami. Potrawy południowego Chile pozostają pod dużym wpływem kuchni ludu Mapuche i Chilote. Na szczególną uwagę zasługuje tu przyprawa merkén, przygotowana z suszonych i wędzonych czerwonych chilli i kolendry, zmielonych na drobny proszek, oraz kollongka, kura znosząca niebieskie jaja. Skosztujcie też empanadas, czyli pieczonego ciasta wypełnionego mięsem, cebulą i przyprawami, oraz valdiviano, jednej z najstarszych potraw w kuchni chilijskiej, nazwanej na cześć konkwistadora Pedro de Valdivii. Ta zupa z pasków mięsa, cebuli i ziemniaków była jedną z potraw jedzonych przez hiszpańskich konkwistadorów.
Ciekawostki
- Chile to najwęższy i najdłuższy kraj świata – aby dojechać z północy na południe kraju trzeba pokonać dystans ponad 6 tys. km, podczas gdy odległość od północnego do południowego bieguna wynosi 12,7135 km – zaledwie dwa razy więcej.
- Znajduje się tu pustynia Atacama, jedno z najbardziej suchych miejsc na świecie.
- Okolice miasteczka Vicuna słyną z najczystszego nieba na południowej półkuli – liczba gwiazd widocznych tu nocą przy dobrej pogodzie przyprawia o zawrót głowy.
- Produkowane tu wino należy do najlepszych na świecie, zwłaszcza ostatnimi laty jego jakość bardzo się poprawiła.
- Podobnie jak i w innych krajach położonych na południowej półkuli, chilijskie pory roku są odwrotne do europejskich.
- Chile to kraj o nieprawdopodobnej wręcz różnorodności geograficznej – od niekończących się plaż (choć kąpiel polecamy wyłącznie przyzwyczajonym do zimnej wody pływakom) do strzelistych szczytów Andów, od suchych pustyni do lodowców Patagonii – do wyboru, do koloru.
- Na terenie Chile znajduje się aż 30 parków narodowych.
- Jeśli sądzicie, że najstarsze mumie na świecie znajdują się w Egipcie, to jesteście w błędzie! Badania wykazały, że niektóre szczątki znalezione w regionie Arica pochodzą z 5000 roku p.n.e. i mogą mieć nawet 7000 lat.
- Wywodzące się z Chile kury z gatunku Araucana znoszą jajka koloru... niebieskiego.
- Narodowym ptakiem tego kraju jest kondor (choć słynna ballada El condor pasa pochodzi z Peru).
- Do Chile przynależy miasteczko Villa Las Estrellas na Antarktydzie. Latem mieszka tam około 120 osób, zimą – 40 mniej.
- Szwajcarski pisarz Erich von Däniken uważał, że w tworzeniu i transporcie tajemniczych posągów na Wyspie Wielkanocnej pomagały wyspiarzom istoty pozaziemskie.
- Gdy na wyspę tę przybyli pierwsi Europejczycy, nie było na niej wcale drzew – wszystkie wycięto do budowy domów, łodzi i platform służących do transportowania maoi.
- Na morzu Valparaiso położony jest należący do Chile archipelag Juan Fernandez. To właśnie tutaj na początku XVIII wieku rozbił się statek Aleksandra Selkirka – marynarza, który posłużył Danielowi Defoe za inspirację do stworzenia postaci słynnego Robinsona Crusoe. Tu także (prawdopodobnie) ukryty jest gigantyczny skarb, czyli złote monety i klejnoty zrabowane Inkom przez Hiszpanów.
Poznaj szczegóły o kraju Chile
Historia
Terytorium Chile zaludnione zostało przez Indian już około 10 000 lat p.n.e. Dzielili się oni na trzy grupy: plemiona zamieszkujące północną część Chile, pozostające pod dużym wpływem kultury inkaskiej, Patagończyków i Araukanów, społeczeństwo myśliwych, zbieraczy i rolników, stanowiące największą grupę rdzennych Amerykanów. Ich populacja wynosiła około 1,5 mln i to z nimi właśnie zetknęli się w 1520 roku przybyli tu pod wodzą Ferdynanda Magellana Europejczycy. Początkowo zainteresowanie tymi ziemiami było dość nikłe, jednak już w 1541 roku Pedro de Valdivia, kapitan armii, zdając sobie sprawę z możliwości rozszerzenia hiszpańskiego imperium na południe, podporządkował sobie okolicznych mieszkańców i założył miasto Santiago de Nueva Extremadura, obecnie Santiago de Chile. Największy opór wobec hiszpańskich rządów przyszedł ze strony ludu Mapuche, który sprzeciwiał się podbojom i kolonizacji europejskiej aż do lat 80. XIX wieku. Hiszpanie nigdy nie zdołali podporządkować sobie całego kraju, a Chile aż do XVIII wieku pozostawało najmniej zamożną dziedziną hiszpańskiej korony. Na początku XIX wieku Chilijczycy rozpoczęli walkę o uzyskanie niepodległości. Trwające wiele lat zmagania zakończyły się sukcesem – w 1818 roku Chile proklamowało deklarację niepodległości. W latach 1823–1830 nastąpił okres organizacji chilijskiego państwa, później zaś era republikańska, podczas której uchwalono konstytucję i sformowano silny rząd.
W 1891 roku wybuchła wojna domowa, w wyniku której w kraju utworzono republikę parlamentarną, zdominowana przez Kongres, ze słabym, pozbawionym władzy prezydentem. Przez następne lata kraj szybko się urbanizował, powstały pierwsze związki zawodowe, a wydobycie ropy naftowej i gazu ziemnego spowodowało wzbogacenie się południowych rejonów. Po II wojnie światowej rządy w kraju sprawowały ugrupowania lewicowe, a w roku 1970 prezydentem został socjalista Salvador Allende, za którego czasów spadła inflacja i bezrobocie, zwiększyły się wynagrodzenia, przeprowadzono daleko posunięte reformy socjalne, wpływające na poprawę sytuacji rdzennych Indian, oraz obniżono podatki. Jednak jego rządy spotkały się ze zdecydowanym sprzeciwem prawicowej opozycji, czego efektem były strajki i powstanie organizacji terrorystycznych. W 1973 roku doszło do zamachu stanu, podczas którego zginął demokratycznie wybrany prezydent Allende, a władzę objął dyktatorski reżim wojskowy kierowany przez Augusto Pinocheta. Aresztowano, torturowano lub zabito dziesiątki tysięcy przeciwników politycznych, podczas gdy wielu innych zostało skazanych na wygnanie. Pinochet rozwiązał Kongres i wyeliminował wszelką opozycję, lecz już w latach 80. doszło do wybuchu regularnych walk partyzanckich. W 1989 roku dyktator przegrał wybory, a prezydentem został Patricio Aylwin Azócar z opozycyjnej koalicji Porozumienie Na Rzecz Demokracji. W 2006 roku Michelle Bachelet z Socjalistycznej Partii Chile została pierwszą kobietą prezydent.
W 1891 roku wybuchła wojna domowa, w wyniku której w kraju utworzono republikę parlamentarną, zdominowana przez Kongres, ze słabym, pozbawionym władzy prezydentem. Przez następne lata kraj szybko się urbanizował, powstały pierwsze związki zawodowe, a wydobycie ropy naftowej i gazu ziemnego spowodowało wzbogacenie się południowych rejonów. Po II wojnie światowej rządy w kraju sprawowały ugrupowania lewicowe, a w roku 1970 prezydentem został socjalista Salvador Allende, za którego czasów spadła inflacja i bezrobocie, zwiększyły się wynagrodzenia, przeprowadzono daleko posunięte reformy socjalne, wpływające na poprawę sytuacji rdzennych Indian, oraz obniżono podatki. Jednak jego rządy spotkały się ze zdecydowanym sprzeciwem prawicowej opozycji, czego efektem były strajki i powstanie organizacji terrorystycznych. W 1973 roku doszło do zamachu stanu, podczas którego zginął demokratycznie wybrany prezydent Allende, a władzę objął dyktatorski reżim wojskowy kierowany przez Augusto Pinocheta. Aresztowano, torturowano lub zabito dziesiątki tysięcy przeciwników politycznych, podczas gdy wielu innych zostało skazanych na wygnanie. Pinochet rozwiązał Kongres i wyeliminował wszelką opozycję, lecz już w latach 80. doszło do wybuchu regularnych walk partyzanckich. W 1989 roku dyktator przegrał wybory, a prezydentem został Patricio Aylwin Azócar z opozycyjnej koalicji Porozumienie Na Rzecz Demokracji. W 2006 roku Michelle Bachelet z Socjalistycznej Partii Chile została pierwszą kobietą prezydent.
Geografia
Pustynie, wyspy, Andy i Antarktyda: ukształtowanie Chile jest wyjątkowe. To państwo o najbardziej wydłużonym kształcie na świecie, położone w południowo-zachodniej części Ameryki Łacińskiej, rozciąga się od Antarktydy na południowym krańcu, do najbardziej na świecie jałowej pustyni Atakama na północy. Graniczy z Peru na północy, Boliwią i Argentyną na wschodzie, Antarktydą na południu i Oceanem Spokojnym na zachodzie. Długość jego linii brzegowej wynosi 4300 km, a powierzchnia – 756,950 km2.
Chile szczyci się ogromną różnorodnością terenu: to tutaj znajdziecie zarówno śnieżnobiałe lodowce, jak i solniska, najsuchszą pustynię na planecie oraz mnóstwo lasów, jezior i aktywnych wulkanów. Teren jest górzysty – tylko jedna piąta powierzchni Chile jest płaska. Największe zmiany rzeźby terenu zauważyć można przemieszczając się ze wschodu na zachód: w tej linii znajdują się zarówno wyspy Pacyfiku, wybrzeże, pas nadmorski z Cordillera de la Costa, równiny i doliny oraz majestatyczna Cordillera de Los Andes. Jaskrawy kontrast oczywiście rzuca się też w oczy przy podróży z północy na południe: jałowe Norte Grande i pustynia Atakama płynnie przechodzą w śródziemnomorską Central Valley. Dalej na południe, w kierunku Bio-Bio, Araucanía i Lake District, teren pokryty jest gęstym lasem deszczowym, usiany jeziorami i lagunami. Najbardziej wysunięty na południe punkt Chile, Patagonia, to prawdziwy koniec świata: olśniewająca eksplozja wysp, lodowców, gór lodowych i ośnieżonych szczytów.
Do Chile należą także położone na Pacyfiku wyspy. To m.in. Wyspa Wielkanocna, położona 3600 km od brzegów kontynentu, jedna z najbardziej na świecie oddalonych od wysp i lądów zamieszkana wyspa, oraz archipelag Juan Fernandez, w skład którego wchodzi wyspa Robinson Crusoe, miejsce, gdzie mieszkał słynny bohater powieści Daniela Defoe.
Ze względu na długość kraju, w Chile występują aż cztery strefy klimatyczne. O ile na północy kraju występuje klimat zwrotnikowy suchy lub wybitnie suchy, z najniższą temperaturą 20°C, o tyle na południu kraju dominuje klimat subpolarny, w którym latem temperatura przekracza zaledwie kilka stopni.
Chile szczyci się ogromną różnorodnością terenu: to tutaj znajdziecie zarówno śnieżnobiałe lodowce, jak i solniska, najsuchszą pustynię na planecie oraz mnóstwo lasów, jezior i aktywnych wulkanów. Teren jest górzysty – tylko jedna piąta powierzchni Chile jest płaska. Największe zmiany rzeźby terenu zauważyć można przemieszczając się ze wschodu na zachód: w tej linii znajdują się zarówno wyspy Pacyfiku, wybrzeże, pas nadmorski z Cordillera de la Costa, równiny i doliny oraz majestatyczna Cordillera de Los Andes. Jaskrawy kontrast oczywiście rzuca się też w oczy przy podróży z północy na południe: jałowe Norte Grande i pustynia Atakama płynnie przechodzą w śródziemnomorską Central Valley. Dalej na południe, w kierunku Bio-Bio, Araucanía i Lake District, teren pokryty jest gęstym lasem deszczowym, usiany jeziorami i lagunami. Najbardziej wysunięty na południe punkt Chile, Patagonia, to prawdziwy koniec świata: olśniewająca eksplozja wysp, lodowców, gór lodowych i ośnieżonych szczytów.
Do Chile należą także położone na Pacyfiku wyspy. To m.in. Wyspa Wielkanocna, położona 3600 km od brzegów kontynentu, jedna z najbardziej na świecie oddalonych od wysp i lądów zamieszkana wyspa, oraz archipelag Juan Fernandez, w skład którego wchodzi wyspa Robinson Crusoe, miejsce, gdzie mieszkał słynny bohater powieści Daniela Defoe.
Ze względu na długość kraju, w Chile występują aż cztery strefy klimatyczne. O ile na północy kraju występuje klimat zwrotnikowy suchy lub wybitnie suchy, z najniższą temperaturą 20°C, o tyle na południu kraju dominuje klimat subpolarny, w którym latem temperatura przekracza zaledwie kilka stopni.
Kultura i Religia
Kultura Chile odzwierciedla jego stosunkowo jednorodną populację – Metysi, czyli potomkowie konkwistadorów i rdzennych mieszkańców, stanowią 65% ogółu ludności, podczas gdy 30% to biali, wywodzący się od hiszpańskich kolonistów. Od czasów kolonialnych kultura chilijska stanowi mieszankę elementów hiszpańskich z rdzenną kulturą (głównie Mapuche). Kluczowe dla chilijskiej kultury ludowej są muzyka ludowa – tonada – i taniec – cueca – nieco odmienne w zależności od regionu. Lokalne zwyczaje i tradycje najłatwiej zaobserwować podczas licznych festiwali religijnych, odbywających się w różnych miejscach w całym kraju, przyciągających setki tysięcy uczestników. Chilijczycy w większości są chrześcijanami, dlatego ich święta przypadają w tym samym czasie, co w Polsce.
Najważniejszą dziedziną sztuki jest literatura, w szczególności poezja: Nagrodę Nobla (odpowiednio w roku 1945 i 1971) zdobyło dwoje chilijskich poetów, Gabriela Mistral i Pablo Neruda, a powieści Isabel Allende, powstające od końca XX wieku, cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Ameryce Łacińskiej, ale także w Europie i Stanach Zjednoczonych.
Najważniejszą dziedziną sztuki jest literatura, w szczególności poezja: Nagrodę Nobla (odpowiednio w roku 1945 i 1971) zdobyło dwoje chilijskich poetów, Gabriela Mistral i Pablo Neruda, a powieści Isabel Allende, powstające od końca XX wieku, cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Ameryce Łacińskiej, ale także w Europie i Stanach Zjednoczonych.
Oferty podróży do Chile
Hotele w Chile
Chile – miejsca warte zobaczenia
Zobacz inne kraje, które mogą Cię zainteresować
Kiedy jechać do Chile?
POGODA W CHILE
Klimat w Chile jest wyjątkowo zróżnicowany: od gorącego i suchego na pustynnej północy, przez łagodny i umiarkowany w centrum, zwłaszcza na wybrzeżu, aż do surowego klimatu subpolarnego na odległym południu Ziemi Ognistej i Patagonii. Najzimniejsze miesiące to lipiec i sierpień, dlatego ten okres na podróż do Chile powinni wybrać amatorzy narciarstwa, zaś najcieplejsze – to listopad i luty, idealne do zwiedzania Santiago, środkowej części kraju oraz Wyspy Wielkanocnej. Największe opady występują od końca kwietnia do początku października. Od października do kwietnia natomiast dni prawie zawsze są pogodne. Temperatura może się znacznie różnić, nawet w ciągu jednego dnia.
Na urozmaicenie klimatu wpływa także ukształtowanie terenu. W niektórych miejscach, m.in. na wybrzeżu i w Andach, notuje się bardzo małą ilość opadów, a na pustyni Atacama znajdują się obszary, gdzie deszcz nie padał nigdy!
Klimat w Chile jest wyjątkowo zróżnicowany: od gorącego i suchego na pustynnej północy, przez łagodny i umiarkowany w centrum, zwłaszcza na wybrzeżu, aż do surowego klimatu subpolarnego na odległym południu Ziemi Ognistej i Patagonii. Najzimniejsze miesiące to lipiec i sierpień, dlatego ten okres na podróż do Chile powinni wybrać amatorzy narciarstwa, zaś najcieplejsze – to listopad i luty, idealne do zwiedzania Santiago, środkowej części kraju oraz Wyspy Wielkanocnej. Największe opady występują od końca kwietnia do początku października. Od października do kwietnia natomiast dni prawie zawsze są pogodne. Temperatura może się znacznie różnić, nawet w ciągu jednego dnia.
Na urozmaicenie klimatu wpływa także ukształtowanie terenu. W niektórych miejscach, m.in. na wybrzeżu i w Andach, notuje się bardzo małą ilość opadów, a na pustyni Atacama znajdują się obszary, gdzie deszcz nie padał nigdy!
najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
Chile – inspiracje podróżnicze
Wzgórza Valparaiso
Wybierz się w podróż do Chile i daj się oczarować wąskim uliczkom Klejnotu Pacyfiku. Wespnij się na niekończące się schody, przejedź się na jedno z dziesiątek tutejszych wzgórz zabytkową kolejką...
Zobacz więcej Dolina Księżycowa
Podczas wakacji w Chile odkryj tę niezwykłą dolinę, naprawdę zasługującą na swoją nazwę! Surrealistyczny, księżycowy krajobraz wyrzeźbionych przez wiatr wzgórz, które otaczają dno doliny – niegdyś jeziora – najwspanialej prezentuje...
Zobacz więcej Pustynia Atacama
Spróbuj zanurzyć się w szmaragdowych wodach Laguna Cejar, jednego z wielu jeziorek rozlewających się na powierzchni Salar de Atacama. Nie daj się jednak zaskoczyć sile, z jaką woda wypchnie Cię...
Zobacz więcej Tajemnicze posągi moai na Rapa Nui
Prawie 900 kamiennych kolosów, z których największe mierzą nawet 10 metrów wysokości i ważą do 72 ton – ich historia zaczyna się niemal dokładnie wtedy, gdy na polskich ziemiach Mieszko...
Zobacz więcej Chilijskie wino
Jeśli nie wyobrażasz sobie obiadu (lunchu, kolacji, popołudnia, wieczoru…) bez kieliszka wina o szlachetnym, delikatnym lub głębokim smaku, kwaskowatego lub słodkawego, pachnącego czekoladą, malinami czy jeżynami – wakacje w Chile...
Zobacz więcej Park Narodowy Torres del Paine
Doświadcz wspaniałego majestatu natury, gdy zachwyt i zgroza mieszają się ze sobą w równych proporcjach. Pośród turkusowych wód, lodowców i monumentalnych, granitowych baszt, które wschodzące słońce rozpala do czerwoności, zrozumiesz,...
Zobacz więcej Lastarria – towarzyskie centrum Santiago
Wybierając się na wakacje do Chile nie możesz pominąć Barrio Lastarri – jednej z najpiękniejszych dzielnic stolicy tego kraju, Santiago! Jej kręte uliczki, niemal europejska architektura, artystyczna, przesiąknięta duchem cyganerii...
Zobacz więcej