Dodaj własną opinię

Dodaj opinię
Destynacja: Gwadelupa
Rodzaj:
Typ: wszystkie
Termin: wszystkie miesiące

Proponowane oferty

Sortuj

Oferty podróży na Gwadelupę

Gwadelupa i Martynika – karaibski motyl i wyspa kwiatów

Od 10750 zł / os. 10 dni z przelotem
Zwiedzanie i wypoczynek
Martynika, Gwadelupa — Gwadelupa, Martynika

Podczas wycieczki na Martynikę i Gwadelupę przekonacie się, że Karaiby to nie tylko rajskie plaże i lazurowe morze. W zasadzie są one tylko dodatkiem do wspaniałych górskich krajobrazów obu wysp, pikantną przyprawą, która urozmaici smak ich eksploracji. Po dniu spędzonym na górskich szlakach, w kanionach czy w deszczowym lesie, z przyjemnością wysączycie szklaneczkę rumu na plaży i wsłuchacie się w rytm kreolskiej muzyki.

  • Odkryj różnorodność Gwadelupy
  • Udaj się na trekking po lesie równikowym i zażyj kąpieli w zjawiskowych wodospadach Martyniki
...
Informacje ogólne

Informacje ogólne

  1. Strefa czasowa

  2. GMT –4

  3. Stolica

  4. Basse-Terre

  5. Populacja

  6. 396 000

  7. Powierzchnia

  8. 1628 km2

  9. Język

  10. francuski

  11. Waluta

  12. Euro (1 EUR to 100 centów). Banknoty mają nominały 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 euro, a monety 1 i 2 euro oraz 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centów.

    1 USD – 0,85 EUR
    1 PLN – 0,22 EUR

Zwiń
Informacje praktyczne

Informacje praktyczne

  1. Informacje wizowe i opłaty lotniskowe

  2. Od obywateli RP, udających się na Gwadelupę, nie są wymagane ani wizy, ani nie przeprowadza się kontroli dokumentów, ponieważ oba te kraje należą do Unii Europejskiej (Gwadelupa jako terytorium zamorskie Francji). Nie zwalnia to jednak obywateli polskich od obowiązku posiadania ważnego paszportu lub dowodu osobistego, który należy okazać na życzenie odpowiednich władz.

  3. Szczepienia

  4. Wakacje na Gwadelupie nie wymagają zrobienia szczepień obowiązkowych, jednak jak w przypadku niemal każdej podróży zaleca się szczepienia przeciwko polio, błonicy i tężcowi (około 150 zł), durowi brzusznemu (około 230 zł) oraz wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B (około 250 zł każda dawka szczepionki. Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.

  5. Napiwki

  6. Zasady dotyczące napiwków na Gwadelupie są takie same jak we Francji – napiwki nie są tu zbyt powszechne, ponieważ znaczna większość restauracji oraz hoteli uwzględnia już w rachunku opłatę za obsługę, najczęściej w wysokości 10–15%. Wszystkie pozostałe napiwki są uznaniowe, jednak najczęściej nie są oczekiwane.

  7. Ceny jedzenia

  8. Poziom cen na Gwadelupie uchodzi za średni. Jest tu znacznie taniej niż na Saint Berthelemy czy Anguilli, jednak ceny produktów mogą być tu nawet 50% wyższe aniżeli na Arubie, Dominikanie czy innym z francuskich terytoriów zamorskich – Martynice. Niemniej jednak, lokalne produkty są tu stosunkowo tanie, oczywiście jak na warunki karaibskie.

  9. Ciekawostki
    • Stolica wyspy zajmuje teren jedynie 6 km², a zamieszkuje ją niecałe 13 000 mieszkańców.
    • Gwadelupa początkowo nazywana była Karukerą, co oznacza Wyspę Pięknych Wód, Kolumb nadał jej nazwę Santa Maria de Guadelupe, dziś zaś miejscowi często nazywają ją skrótowo Gwada.
    • Na Gwadelupie znajduje się Carbet Falls – jeden z najwyższych wodospadów w regionie Karaibów.
    • Jako zamorskie terytorium Francji wyspa jest jednym z najbardziej oddalonych regionów Unii Europejskiej.
    • Na wyspie znajduje się muzeum Saint John Perse’a – francuskiego poety i dyplomaty.
    • Najważniejszymi towarami eksportowymi Gwadelupy są banany, cukier i rum.
    • Położone we wschodniej części wyspy Saint-Francois nazywane jest nierzadko tutejszym Saint-Tropez!
    • Tradycyjna karaibska rezydencja Zevallos, będąca pod koniec XIX wieku sercem działających w pobliżu cukrowni, zaprojektowana została przez studio Gustava Eiffela.
    • Tutejszy cmentarz Morne-a-Leau jest jedną z najbardziej niesamowitych nekropolii na całych Antylach! Przypominający miasteczko umarłych, fascynuje przede wszystkim czarno-białymi szachownicami pokrywającymi każdy ze znajdujących się tu nagrobków.
    • Na terenie Parku Archeologicznego Des Roches Gravees znaleźć możecie ponad 200 malowideł, których historia sięga ponad 1500 lat wstecz!
    • Mitycznym szczytem Gwadelupy jest wulkan Soufiere. Na jego szczyt poprowadzonych jest kilka niezbyt wymagających szlaków pieszych, a z góry roztaczają się malownicze panoramy wyspy.
    • W swojej historii Gwadelupa była jednym z największych producentów kawy w regionie. Obecnie podczas wakacji na wyspie możecie odwiedzić niewielkie muzeum – Cafes Chaulet – z tradycyjną rezydencją plantatora, kilkoma domami niewolników i zbiorem maszyn niezbędnych do produkcji kawy.
    • Na terenie Gwadelupy znajduje się jedno lotnisko międzynarodowe – w Pointe-a-Pitre, posiadające regularne połączenia z Miami, Nowym Jorkiem, Paryżem, Brukselą i kilkoma lotniskami w regionie.
    • W kwietniu na jednej z tutejszych wysp odbywa się Festiwal Kóz – Fete du Cabri – którego głównym punktem jest… kozi pokaz mody!
Zwiń
Jedzenie

Jedzenie

    Gwadelupa uważana jest za jedną ze stolic kulinarnych całych Karaibów, a miejscowa kuchnia znajduje odzwierciedlenie w historii wyspy. Lokalne specjały łączą w sobie finezję kuchni francuskiej z przyprawami znanymi z dań afrykańskich i egzotyką receptur Azji Południowo-Wschodniej. Znajduje się tu ponad 200 restauracji – niektóre z nich w luksusowych hotelach, inne w uroczych, nadmorskich sceneriach, a jeszcze inne na werandach lokalnych domów.

    Smaki spotykane na każdej z wysp tego niewielkiego archipelagu zaskoczą Was swoją odmiennością! Grande-Terre powita Was wyrafinowaną ofertą kulinarną, Basse-Terre bogatym wyborem dań kreolskich, La Desirade świeżymi owocami morza, Marie-Galante naturalnymi produktami z lokalnych, ekologicznych farm, a Les Saintes – słodkim kremem kokosowym Tourment d’amour. Ze względu na położenie geograficzne w menu każdej z wysp znajdziecie wiele świeżych ryb i owoców morza, z których szczególnie polecamy spróbować balaou – lokalnego gatunku niewielkich rybek, blaff – owoców morza gotowanych w przyprawionej zupie, chiquetaille – pikantnego dorsza podawanego w niewielkich kawałkach czy też oursin – potrawy z jeżowca!

    Wśród kreolskich przysmaków zwróćcie uwagę na kassav – swego rodzaju naleśniki z manioku podawane na słono lub słodko, najczęściej z orzechami lub dżemem z guawy oraz bokit, podobny do indyjskiego pieczywa naan chlebek serwowany z mięsem, rybą lub warzywami. Do tego oczywiście tradycyjna kawa – w końcu to właśnie Gwadelupa była najstarszym regionem kawowym w obu Amerykach – lub przepyszny, karaibski rum! Przyjeżdżając na wyspę w sierpniu możecie odwiedzić również miejscowy festiwal kucharek, które ubrane w tradycyjne stroje przygotowują najsmaczniejsze dania z regionu Karaibów.

Zwiń
Wiedza

Wiedza

  1. Historia

  2. Odkryta w 1493 roku przez Krzysztofa Kolumba Gwadelupa aż do 1626 roku opierała się najazdom wojsk kolonizatorów, jednak w XVII wieku, po krótkim etapie panowania hiszpańskiego, władzę nad wyspą przejęli Francuzi. Koloniści w tym czasie walczyli z zamieszkującymi Gwadelupę społecznościami plemiennymi i masowo zaczęli sprowadzać w region Karaibów niewolników na lokalne plantacje cukru i kawy. Przez kolejne dziesięciolecia wyspa była zależna od pobliskiej Martyniki, a w latach 1759–1763 władzę sprawowali tu Brytyjczycy, którzy powrócili na wyspę także w latach 1810–1816 po mającej miejsce 8 lat wcześniej rewolcie niewolników. Ostateczne zniesienie niewolnictwa nastąpiło na Gwadelupie w roku 1848, a niemal 100 lat później wyspa uzyskała status francuskiego departamentu, który przemianowany został później na region Francji.

    Po II wojnie światowej na wyspie pojawiły się ruchy niepodległościowe, jednak po apelach de Gaulle’a miejscowe władze przystały jedynie na większą autonomię. Do 2007 roku w skład regionu Gwadelupy wchodziły także Saint Martin i Saint Berthelemy, jednak w wyniku referendum wyspa została samodzielnym terytorium zamorskim.

  3. Geografia

  4. Gwadelupa to region zamorski Francji składający się z pięciu głównych wysp: Basse-Terre, Grande-Terre, Marie-Galante, La Desirade i Iles des Saintes oraz mniejszych, bezludnych wysepek. Wyspy położone są około 30 km na północ od Dominiki i około 50 km na południowy wschód od Montserratu – terytorium zależnego Wielkiej Brytanii. Basse-Terre, stanowiąca ponad połowę obszaru lądowego Gwadelupy, z północy na południe przedzielona jest pasmem górskim, którego najwyższym szczytem jest wulkan Soufriere (1467 m n.p.m.). Na wyspach znajduje się też nieco gorących źródeł, a tutejsze wybrzeże poprzecinane jest zatokami i ciągnącymi się w nich malowniczymi plażami. Pozostałe wyspy są niemal płaskie.

    Tropikalny klimat wyspy łagodzony jest północno-wschodnimi pasatami. Temperatura na wybrzeżu przez cały rok waha się średnio pomiędzy 25 a 28°C, choć w górach nierzadko spaść może do 15°, a na szczycie Soufriere – nawet do 0°C. Klimat wyspy charakteryzują dwie pory roku – sucha, nazywana też miejscowo postem kreolskim, trwająca od grudnia do kwietnia, oraz deszczowa – od lipca do przełomu września i października. Pomiędzy nimi występują dwie pory przejściowe, w których temperatura bywa zmienna. Huragany występują tu sporadycznie, jednak ich największe prawdopodobieństwo przypada na miesiące letnie – sierpień i wrzesień.

  5. Kultura i religia

  6. Na społeczność Gwadelupy składają się głównie Kreole, z których znaczna większość ma mieszane pochodzenie afrykańskie i europejskie. Ludność biała stanowiła tu większość, jednak od czasów rewolucji francuskiej jej populacja stale spada, stanowiąc obecnie jedynie około 2% mieszkańców. Ponad 80% społeczeństwa to katolicy, prócz tego występuje tu spory odsetek świadków Jehowy i protestantów oraz niewielka liczba muzułmanów.

    Istotna na Gwadelupie jest także lokalna kultura, a podczas wakacji na wyspie wciąż można zobaczyć mnóstwo tradycyjnych strojów ludowych, w tym unikalny madras et foulard – kolorowe, często kraciaste chusty na głowę. Przekrój lokalnego folkloru świetnie zaobserwować można także podczas corocznego karnawału, odbywającego się przed wielkim postem, kiedy cały archipelag ożywa w rytm muzyki kreolskiej i lokalnych tańców ludowych.

Zwiń
Wakacje

Gwadelupa – inspiracje podróżnicze

Karaibski rum

Podstawowe skojarzenie z Karaibami? Słońce, plaża i… rum! I nie dziwota, jako że jednym z bogactw naturalnych Gwadelupy jest trzcina cukrowa. Klimat wyspy sprzyja jej uprawie, dzięki czemu na Gwadelupie rośnie wysokiej jakości trzcina – główny składnik głównego produktu eksportowego – rumu. Wyróżnia się on charakterystycznym smakiem, który zawdzięcza długiej, ponadstuletniej tradycji gorzelnictwa. Przekonaj się o tym – wszak wakacje na Gwadelupie bez szklaneczki rumu nie byłyby pełne! Najstarsza istniejąca destylarnia, położona na terenie posiadłości Sainte Marie du Marquisat, funkcjonuje niezmiennie od 1895 roku. Wytwarza się tu Karukerę – jeden z najlepszych rumów Ameryki Środkowej. Na szczególną uwagę zasługuje również rum Agricole o czystym, wyjątkowo odurzającym smaku, powstały w wyniku destylacji świeżego soku z trzciny cukrowej. Zapraszamy do degustacji!

Trekking na wulkan

Aktywne wakacje na Gwadelupie? Oczywiście! Zdobądź najwyższy szczyt Małych Antyli – wulkan Soufriere, znajdujący się w południowej części Parku Narodowego Guadalupe. To stosunkowo młody wulkan (oczywiście w kategorii wieku wulkanu: najstarszy wulkan świata liczy sobie 1,9 miliarda lat, więc Soufriere, z wiekiem ok. 100 000 lat, to zaiste młodzieniaszek), a jego ostatnia erupcja miała miejsce w 1976 roku. Ten nietrudny trekking rozpoczyna się z parkingu na wysokości 1142 m, a wyjście na szczyt, na wysokość 1467 m n.p.m., zajmuje dwie do trzech godzin. Wędrując szlakiem zwróć uwagę na ciekawą roślinność oraz urozmaicone ukształtowanie terenu Basse-Terre. Na zakończenie wycieczki proponujemy relaks w naturalnych basenach geotermalnych Bains Jaunes, które swoją temperaturę zawdzięczają właśnie temu wulkanowi!

Park Narodowy Guadalupe

Podróż na Gwadelupę to doskonała sposobność, by poznać unikatowy Park Narodowy Guadalupe, położony na wyspie Basse-Terre. Na jego terenie występuje największy na Małych Antylach las deszczowy, słynący ze swojej bioróżnorodności oraz bogatej sieci szlaków trekkingowych, mierzącej ok. 200 km długości. Może przemierzysz przebiegającą przez park widokową, górzystą trasę Route de la Traversee, która zapewnia spektakularne widoki, rozpoczynając się na zachód od Pointe-a-Pitre i prowadząc przez ok. 17 km na zachodnie wybrzeże?  Wypożycz samochód i udaj się na eksplorację parku! Czeka tu na Ciebie wspaniała, tropikalna, bujna roślinność – wysokie drzewa mahoniowe i kauczukowe oraz zielone wzgórza, które skrywają jedne z najpiękniejszych wodospadów na Karaibach. Nie możesz przegapić zwłaszcza Cascade aux Ecrevisses, kaskady położonej tuż przy Route de la Traversee.

Najpiękniejsze plaże Gwadelupy

Poszukując najlepszych plaż na Gwadelupie skup się na wschodniej części archipelagu – wyspie Grande-Terre. To tu znajdziesz typowo karaibskie plaże ozdobione łańcuszkiem palm oraz lazurowymi wodami oceanu. Nie ograniczaj się tylko do jednej! Wakacje na Gwadelupie to wspaniała okazja, by poznać wiele różnorodnych plaż – począwszy od miejskiej Plage du Bourg w miasteczku Sainte Anne czy Plage de la Caravelle, uznawanej za najpiękniejszą na wyspie, po rzadziej odwiedzaną przez turystów Plage de Bois Jolan czy Petit Havre. Ocean w tym rejonie jest przyjemnie ciepły, panują tu fenomenalne warunki do nurkowania i snorkelingu, dlaczego więc nie wskoczyć do wody i zacząć odkrywać bogactwo podwodnego świata? Jeśli chcesz poznać różne oblicza Gwadelupy i odkryć jej dzikie wybrzeże, koniecznie udaj się na Base-Terre, gdzie znajdziesz niesamowite, czarne, wulkaniczne plaże, które nie są tak doceniane przez turystów jak te na Grande-Terre. To dobra wiadomość – dzięki temu będziesz cieszyć się tu ciszą, spokojem i plażą na wyłączność!

Kiedy jechać na Gwadelupę?

POGODA NA GWADELUPIE

Klimat Gwadelupy określa się jako tropikalny, łagodzony dzięki wiejącym w regionie północno-wschodnim pasatom. Pora sucha na wyspie trwa od grudnia aż do kwietnia lub początku maja, natomiast czas deszczowy przypada na miesiące letnie – od lipca aż do pierwszych dni października. W tym czasie w rejonie Karaibów występować mogą także huragany. Temperatura na wybrzeżu przez cały rok waha się w okolicy 25–28°C, choć wraz ze wzrostem wysokości na największej z wysp Basse-Terre słupki rtęci w okolicy szczytu Soufriere mogą spadać niemal do zera.

Nie polecamy

Przeciętna

Dobra

Najlepsza

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII