Dodaj własną opinię

Dodaj opinię
Destynacja: Turcja
Rodzaj:
Typ: wszystkie
Termin: wszystkie miesiące

Proponowane oferty

Sortuj

Oferty podróży do Turcji

Turcja – Powiew Orientu

Od 13400 zł / os. 11 dni z przelotem
Zwiedzanie i wypoczynek
Turcja — Stambuł, Kapadocja, Kas

Błękit ciepłego i spokojnego morza, zapach Orientu, czar Bosforu – wakacje w Turcji obfitują w atrakcje… Waszą podróż po Kraju Półksiężyca zacznijcie od kosmopolitycznego Stambułu, dawnego Bizancjum, i odkryjcie jego wspaniałe, orientalne cuda, by następnie dać się zauroczyć nieziemskim krajobrazom i skalnym klasztorom oryginalnej, tajemniczej Kapadocji. Na koniec relaks w zacisznym, nieskażonym masową turystyką Kas i odkrywanie najpiękniejszych zakątków Turkusowego Wybrzeża.

  • Zachwyć się urodą miasta na styku Wschodu i Zachodu – Stambułu
  • Zaurocz się spektakularnymi krajobrazami Kapadocji i podziwiaj je z pokładu jeepa
...
Informacje ogólne

Informacje ogólne

  1. Strefa czasowa

  2. GMT + 3

  3. Stolica

  4. Ankara

  5. Populacja

  6. 79,81 mln

  7. Powierzchnia

  8. 783 562 km2

  9. Język

  10. turecki

  11. Waluta

  12. Lira turecka (TRY). Lira dzieli się na 100 kuruszy. Monety są wybijane w nominałach 1, 5, 10, 25, 50 kuruszy oraz 1 lira, zaś banknoty – 5, 10, 20, 50, 100, 200 lir.

    1 USD – 5,7 TRY
    1 EUR – 6,3 TRY
    1 PLN – 0,69 TRY

Zwiń
Informacje praktyczne

Informacje praktyczne

  1. Informacje wizowe i opłaty lotniskowe

  2. Od obywateli polskich udających się do Turcji wymagane jest wyrobienie wizy. Należy zrobić to za pośrednictwem strony www.evisa.gov.tr lub na lotnisku po przylocie. Minimalna ważność paszportu do uzyskania wizy wynosi 180 dni od daty wjazdu do Turcji. Zaleca się, aby zakup wizy nastąpił na co najmniej 48 godzin przed planowanym wylotem do Turcji. Wiza elektroniczna kosztuje 20 USD, a płatności można dokonać tylko kartą kredytową lub debetową (wyłącznie Mastercard lub Visa), natomiast w punktach sprzedaży na przejściach granicznych koszt wizy to 30 USD, 25 EUR lub 20 GBP, a zapłatę uiszcza się gotówką. Wiza, upoważniająca do wielokrotnego wjazdu, ważna jest 180 dni, podczas których w sumie na terenie Turcji spędzić można 90 dni.

  3. Szczepienia

  4. Przed wyjazdem do Turcji nie obowiązują szczepienia ochronne, istnieje jednak ryzyko zatruć pokarmowych, spowodowanych inną florą bakteryjną. Przed podróżą warto rozważyć zaszczepienie się przeciw tężcowi, błonicy i polio (ok. 150 zł) oraz żółtaczce pokarmowej (ok. 250 zł każda dawka szczepionki). Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.

  5. Napiwki

  6. W Turcji dawanie bakszyszów jest powszechne! W restauracjach i kawiarniach stosowne jest zostawić napiwek w wysokości 5-10% rachunku, warto też pamiętać o przewodnikach, bagażowych czy obsłudze w hotelu. Podróżując taksówką wystarczy zaokrąglić rachunek do pełnej kwoty.

  7. Ceny jedzenia

  8. Ceny jedzenia w Turcji są porównywalne do polskich lub nieco niższe. Najtańszą przekąską jest kebab, który kupicie już za około 8 TRY. Posiłek w taniej restauracji to koszt 22–30 TRY, zaś za kolację dla dwóch osób w lepszym lokalu zapłacicie około 70–130 TRY.

    Przykładowe ceny w sklepach:

    Woda mineralna 0,5 l – 0,5 TRY
    Piwo lokalne 0,5 l – 6 TRY
    Piwo importowane 0,5 l – 15 TRY
    Raki (wódka) 0,5 l – 50 TRY
    Kawa – 22 TRY
    Coca cola 1 l – 2 TRY
    Owoce – od 2,5 TRY
    Posiłek w lokalnej knajpce – 25 TRY
    Posiłek w restauracji – od 45 TRY
    Kebab – 13 TRY
    Chałwa 0,5 kg – 7 TRY
    Oliwa z oliwek 1 l – 13 TRY

  9. Ciekawostki
    • Turcja ma najwyższe na świecie spożycie herbaty na mieszkańca – około 96% populacji pije co najmniej filiżankę herbaty dziennie.
    • Turcy w przeważającej większości są bardzo młodzi – połowa ludności kraju ma mniej niż 30 lat, 23,4% jest w wieku poniżej 14 lat, a tylko 8,5% populacji ma więcej niż 65 lat.
    • Stambuł jest jedynym na świecie miastem zbudowanym na dwóch kontynentach. To starożytne miasto położone jest głównie na kontynencie azjatyckim, ale jego niewielka część znajduje się również w Europie.
    • Narodowym sportem są zapasy w oliwie, podczas których zawodnicy namaszczają całe swoje ciało, by utrudnić przeciwnikowi chwyt. Odziani są jedynie w skórzane spodnie ze skóry bawoła, które ważą około trzynastu kilogramów.
    • To właśnie z Turcji do Europy trafiła kawa!
    • Święty Mikołaj nie urodził się bynajmniej na biegunie północnym, ale w Patara, w południowo-zachodniej części Turcji. Był biskupem Miry w Licji i wsławił się cudami oraz pomocą biednym, a jego życie stało się kanwą wielu legend i opowieści.
    • Najczęściej kupowaną pamiątką jest szklane oko, zwane nazar boncugu, mające chronić przez urokiem i złymi duchami.
    • Tunel, czyli metro w Stambule, jest drugą po Londynie najstarszą na świecie koleją podziemną, uruchomioną w 1875 roku i wciąż działającą.
    • Imperium Osmańskie to jedno z nielicznych państw, które nie uznało rozbiorów Polski.
    • Większość Turków nie posiadała nazwisk, dopóki w 1934 roku nie została uchwalona ustawa, wymagająca ich utworzenia.
    • Kilkaset lat temu Turczynki mogły legalnie rozwieść się, jeśli mężowie nie zapewniali im wystarczającej ilości... kawy!
    • Najwyższym szczytem w Turcji jest Góra Ararat (5137 m n.p.m.) – wygasły wulkan, którego nazwa pochodzi od boga śmierci i odrodzenia imieniem Ara. To właśnie pod tą górą miała zatrzymać się biblijna Arka Noego po potopie.
    • Turecka flaga to czerwony prostokąt, na którym znajduje się biały księżyc z gwiazdą. Wedle legendy taka jej postać powstała po bitwie na Kosowym Polu, kiedy to nocą, przy świetle Księżyca i Wenus, tureccy żołnierze szukali swych towarzyszy na polu walki. Wielu z nich zostało odnalezionych w ogromnych kałużach krwi.
    • Największe miasto tego kraju, Stambuł, przez wielu mylnie uważane za stolicę, swą nazwę przyjął dopiero w 1930 roku, wcześniej zaś nazywano je Konstantynopolem.
    • Dzień Dziecka w Turcji przypada 23 kwietnia – szkoły są pozamykane, wolne mają także osoby pracujące w urzędach.
    • Na obrzeżach Stambułu znajduje się założona w połowie XIX wieku wieś o nazwie Polonezkoy, w której mieszka sporo osób polskiego pochodzenia. Zgodnie z tradycją na wójta zawsze wybiera się Polaka.
Zwiń
Jedzenie

Jedzenie

    Dzięki temu, że Turcja znajduje się na styku dwóch kultur – Wschodniej i Zachodniej, Azji i Europy, daje możliwość zdobycia różnorakich doświadczeń, także kulinarnych, a jej kuchnię zresztą uważa się powszechnie za jedną z najlepszych na świecie. Przede wszystkim jest niezwykle aromatyczna, słynie zwłaszcza z soczystych, znakomicie doprawionych mięs. Ogromną popularnością na terenie Turcji cieszą się oprócz tego wszelkiego rodzaju farsze, chociaż kulinaria same w sobie cechują się niezwykłą prostotą. Turcy łączą mięsa z warzywami i dobranymi do nich przyprawami, co daje zadziwiające efekty. Z napojów niezwykle popularna jest oczywiście herbata, którą serwuje się w niewielkich szklaneczkach o kształcie przypominającym nieco klepsydrę. Wywar musi być gorący, mocny, a często również obficie dosłodzony. Kawę z kolei pija się na trzy sposoby: słodką, półsłodką i całkowicie gorzką. Raki to tradycyjny napój w Turcji, narodowy alkohol – anyżowa wódka o delikatnym posmaku lukrecji. Inny napój wywodzący się z tureckiej tradycji to ajran – jogurt z wodą i solą, często z pianą, którym bardzo często popija się pikantny kebab. Z turecką krainą nieodmiennie kojarzone są słodycze, które sprzedaje się na pęczki na tutejszych targach, a ich smaki, barwy i kształty cechuje niezwykła różnorodność. Jedna ze znanych słodkości to oczywiście baklawa, czyli wypiekany przekładaniec ze specjalnego ciasta, którego warstwy wypełniają orzechy z cukrem lub miodem. Turcy chętnie sięgają również po przysmak pochodzący z Iranu, a mianowicie chałwę z karmelu. Podczas wakacji w Turcji nieraz zobaczycie na targu także charakterystyczne galaretki o smaku owocowym przyprószone cukrem pudrem. Ten uwielbiany w świecie wschodnim smakołyk nosi nazwę „rachatłukum”.

    Do najbardziej znanych dań należą m.in.:

    Borek – pierożki z ciasta filo (czasami z ciasta francuskiego) nadziewane farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Nazwa wzięła się stąd, że turecki czasownik „bur” oznacza tyle, co „zawijać”. Z wyglądu przypominają naleśnik czy pierożek właśnie.
    Dolma – faszerowane warzywa lub ryż z mięsem zawinięty w liście winogron.
    Pilaw – potrawa świata wschodniego, która liczy sobie już kilka wieków. Składa się z ryżu, baraniny i ryby, które smaży się na oliwie z oliwek lub gotuje w bulionie. Dodatki i rodzaj mięsa często zależą jednak od inwencji samego kucharza.
    Imambayildi – faszerowany bakłażan w oliwie z oliwek.
    Kebab – tej potrawy nikomu nie trzeba przedstawiać, a ilość jej odmian może przyprawić o zawrót głowy nawet największego smakosza. Tradycyjną wersję turecką przygotowuje się z baraniny, ale dopuszcza się również mięso drobiowe czy cielęce. Kebab podaje się w specjalnej bułce lub placku pita z rozmaitymi warzywami i sosami do wyboru.

Zwiń
Wiedza

Wiedza

  1. Historia

  2. Położona na styku Europy i Azji Turcja przez wieki uważana była za swoisty pomost między tymi dwoma kontynentami. Najstarsze ślady świadczące o obecności istot ludzkich na terytorium obecnej Turcji pochodzą z paleolitu, później zaś powstały tu potężne królestwa – Hetytów, Frygijczyków, Lidów (to za ich sprawą wprowadzone zostały pieniądze, zaś do legend przeszły słynne skarby ostatniego króla – Krezusa) i Persów. Turcy Seldżuccy pojawili się na terenie ówczesnego Bizancjum dopiero w drugiej połowie IX wieku, zaś w XIII wieku zaczęły napływać tu nowe plemiona, m.in. Osmanowie, którzy na półtora wieku stworzyli wielonarodowe imperium, rozciągające się na trzy kontynenty. Największy rozkwit państwa osmańskiego przypadł na XVI wiek, kiedy to Sulejman Wspaniały nawiązał pomyślne stosunki z państwami zachodniej Europy. Szybko jednak jego mocarstwowym zapędom położyły kres polskie wojska, które, pod wodzą Jana III Sobieskiego, w 1683 roku rozbiły pod Wiedniem siły tureckie. Co ciekawe jednak, gdy w drugiej połowie XVIII wieku Polskę spotkało nieszczęście rozbiorów, to właśnie Turcja była jednym z nielicznych krajów, które nigdy formalnie ich nie uznały. Przełom XVIII i XIX wieku był okresem walk zwolenników i przeciwników reform w objętej kryzysem Turcji. Po licznych przewrotach nastąpiła wielka rewolucja młodoturków, polegająca na likwidacji feudalizmu i przemianie Turcji w republikę burżuazyjną. W 1922 roku zniesiono sułtanat, a w 1924 wprowadzono zasadę świeckości państwa. Ten czas to też okres rzezi Ormian i Asyryjczyków, wymordowanych w imię etnicznej hegemonii Turków. Z ruchu młodotureckiego wywodził się Mustafa Kemal, zwany w Turcji Ataturk, uważany za ojca współczesnej Turcji, jako że obalił on sułtanat i proklamował powstanie Republiki Turcji, której został pierwszym prezydentem. Po wybuchu II wojny światowej Turcja zawarła sojusz z Niemcami, zerwany dopiero w 1944 roku. Od 2005 roku kraj stara się o przyjęcie do Unii Europejskiej, jednak proces ten napotyka wiele poważnych barier. Problemem jest są m.in. napięte stosunki dyplomatyczne między Turcją a Cyprem i Grecją oraz konflikt kurdyjsko-turecki.

  3. Geografia

  4. Turcja położona jest na półwyspie Azja Mniejsza, w Azji Zachodniej i południowo-wschodniej Europie (część europejska stanowi jedynie 3% powierzchni ogólnej kraju), nad morzami: Śródziemnym, Egejskim, Czarnym i Marmara. To rozległy, dwa razy większy od Polski kraj, o bardzo urozmaiconym ukształtowaniu i przyjemnym, ciepłym klimacie, graniczący z Armenią, Azerbejdżanem, Bułgarią, Grecją, Gruzją, Irakiem, Iranem i Syrią. Turcja jest krajem wyżynno-górzystym, którego większą część stanowi Wyżyna Anatolijska, niemal ze wszystkich stron otoczona górami.

    Najwyższym szczytem Turcji jest przykryta czapą wiecznych śniegów góra Ararat (5122 m n.p.m.), położona we wschodniej części kraju, na Wyżynie Armeńskiej, zwanej Wschodnią Anatolią. Niziny zajmują jedynie niewielki fragment państwa i znajdują się w strefach nadmorskich oraz w europejskiej części kraju.

    Turcja leży w strefie klimatu podzwrotnikowego, który na wybrzeżu cechuje się odmianą morską, zaś we wnętrzu nabiera cech typowych dla klimatu kontynentalnego. Zimą bywa tu chłodno, od około -5°C do 10°C (w wyższych górach nawet -15°C), zaś latem jest dość gorąco, około 24-30°C.

  5. Kultura i religia

  6. Turcja to kraj o bardzo bogatej, a równocześnie zupełnie odmiennej niż europejska kulturze. Stosunek tutejszych mieszkańców do przyjezdnych jest bardzo przyjazny, nie zdziwcie się więc, jeśli zostaniecie zaproszeni do domu. Turcy uwielbiają rozmawiać i łatwo nawiązują kontakty, pamiętajcie jednak o tym, że religia i polityka są tematami tabu, a chociaż są tolerancyjni i otwarci, należy uszanować ich uczucia religijne: powstrzymać się od publicznego okazywania sobie uczuć, picia alkoholu czy noszenia nazbyt skąpego ubioru poza terenem plaży czy hoteli. Wchodząc do meczetu pamiętać należy o zakryciu ramion, kolan i dekoltu, a kobiety także głowy. Turcy zupełnie inaczej podchodzą też do pojęcia czasu, nie oczekujcie więc od nich punktualności i zorganizowania.

    Za zachętą sułtanów, będących mecenasami kultury i tradycji, rozwinęły się tu różne formy sztuki i rozrywki. Dużą popularnością cieszy się muzyka, zarówno wojskowa, jak i mistyczno-religijna, wykonywana na fletach przez tańczących derwiszów. Każdy region Turcji na własne, odmienne tańce, np. taniec łyżek wykonywany do wtóru uderzeń drewnianych kopystek czy taniec tarcz i mieczy oraz piękne, nierzadko wyszukane stroje ludowe. Typową rozrywką jest wizyta w hammanie, czyli tradycyjnej łaźni tureckiej, gdzie obowiązuje ściśle przestrzegane rozdzielenie kobiet i mężczyzn.

    Aż 98% mieszkańców kraju stanowią muzułmanie. Katolicy, protestanci, buddyści czy żydzi znajdują się w mniejszości. Nieoficjalnie jednak, mimo tak wielkiej liczby formalnych wyznawców islamu, Turcja ma ogromny odsetek osób bezwyznaniowych, szczególnie jak na kraj muzułmański.

Zwiń

Turcja – inspiracje podróży

Kiedy jechać do Turcji?

POGODA W TURCJI

Turcja leży w podzwrotnikowej strefie klimatycznej, a na większości jej terenu występuje klimat śródziemnomorski. Wybrzeża graniczące z Morzem Egejskim oraz Śródziemnym charakteryzują się gorącym i suchym latem oraz chłodnymi zimami. Na północy kraju leżącej nad Morzem Czarnym wyróżnić można także miejscami klimat oceaniczny, który cechuje większa ilość opadów przez cały rok oraz proporcjonalnie niższe temperatury. Obszary graniczące z Morzem Marmara – tym sam Stambuł – charakteryzuje klimat przejściowy, interior natomiast – kontynentalny z wyraźnie zaznaczonymi porami roku oraz miejscami bardzo chłodną zimą.

Najlepszym okresem na podróż do Turcji jest okres od maja do października, temperatury w okolicach Stambułu wynoszą wtedy co najmniej 20°C, na południowym wybrzeżu kraju – ponad 25. Najcieplejszymi miesiącami są tutaj lipiec i sierpień, a słupki rtęci w tym czasie w okolicach Alanyi lub Kas przekraczać mogą nawet 40°C. Pozostałe miesiące będą gorszym wyborem, jeśli planujecie odwiedzić tureckie wybrzeże, jednak nawet wtedy warto rozważyć podróż do tutejszych miast lub na narty.

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Planet Escape
Kraje, które mogą cię zainteresować

Kraje, które mogą cię zainteresować

Planet Escape
Oferty, które mogą cię zainteresować

Oferty, które mogą cię zainteresować