Dodaj własną opinię

Dodaj opinię
Destynacja: Turcja
Rodzaj:
Typ: wszystkie
Termin: wszystkie miesiące

Proponowane oferty

Sortuj

Oferty luksusowych podróży do Turcji

Rajskie plaże Turkusowego Wybrzeża

Od 7 800 zł / os. 8 dni z przelotem
Zwiedzanie i wypoczynek
Turcja — Cirali, Kabak, Antalya

Plaże i zatoki tak piękne, że niemal nierzeczywiste, soczysta zieleń pinii i cedrów, skaliste, nagie szczyty dwutysięczników, a nad głowami bezchmurne niebo konkurujące kolorem z barwą morza – czy już wiecie, dlaczego na wakacje w Turcji koniecznie wybrać trzeba Turkusowe Wybrzeże? Nie spotkacie tu wielu turystów, a zamiast w ogromnych kurortach zamieszkacie w czarujących, butikowych hotelach. Zaciszne Cirali skryte w cieniu Olympos, idylliczna plaża Kabak, a na koniec pachnąca orientem Antalya – gotowi na Turcję w rajskiej odsłonie?

  • Wypocznij na spokojnej, piaszczystej plaży Cirali
  • Zachwyć się kolorem i przejrzystością wody Morza Egejskiego
...

Turcja – Powiew Orientu

Od 8 900 zł / os. 11 dni z przelotem
Zwiedzanie i wypoczynek
Turcja — Stambuł, Kapadocja, Kas

Błękit ciepłego i spokojnego morza, zapach Orientu, czar Bosforu – wakacje w Turcji obfitują w atrakcje… Waszą podróż po Kraju Półksiężyca zacznijcie od kosmopolitycznego Stambułu, dawnego Bizancjum, i odkryjcie jego wspaniałe, orientalne cuda, by następnie dać się zauroczyć nieziemskim krajobrazom i skalnym klasztorom oryginalnej, tajemniczej Kapadocji. Na koniec relaks w zacisznym, nieskażonym masową turystyką Kas i odkrywanie najpiękniejszych zakątków Turkusowego Wybrzeża.

  • Zachwyć się urodą miasta na styku Wschodu i Zachodu – Stambułu
  • Zaurocz się spektakularnymi krajobrazami Kapadocji i podziwiaj je z pokładu jeepa
...

Olea Nova 3*

Od 4700 zł / os. 8 dni z przelotem
Wypoczynek na plaży
Turcja — Kas

7 nocy w hotelu Olea Nova 3* z przelotem i transferami

  • Wypocznij w butikowym hotelu w zacisznej, nadmorskiej lokalizacji
  • Skorzystaj z prywatnego, hotelowego wybrzeża oraz pozostałych pobliskich plaż
...

Six Senses Kaplankaya 5*

Od 10700 zł / os. 8 dni z przelotem
Wypoczynek na plaży
Turcja — Bozbuk

7 nocy w hotelu Six Senses Kaplankaya 5* z przelotem i transferami

  • Skorzystaj z oferty spa & wellness na najwyższym światowym poziomie
  • Zachwyć się ekologicznym konceptem obiektu oraz wyśmienitą kuchnią z regionu
...

D Maris Bay Hotel 5*

Od 11200 zł / os. 8 dni z przelotem
Wypoczynek na plaży
Turcja — Marmaris

7 nocy w hotelu D Maris Bay 5*  z przelotem i transferami

  • Wypocznij w luksusowym hotelu na uboczu
  • Odwiedź pięć pięknych, piaszczystych plaż hotelowych
...

Mandarin Oriental Bodrum 5*

Od 15900 zł / os. 8 dni z przelotem
Wypoczynek na plaży
Turcja — Bodrum

7 nocy w hotelu Mandarin Oriental Bodrum 5* z przelotem i transferami

  • Wypocznij w najwyższym standardzie pięciogwiazdkowego hotelu
  • Skorzystaj z bogatej oferty atrakcji dostępnych na terenie obiektu
...

Amanruya 5*

Od 18900 zł / os. 6 dni z przelotem
Wypoczynek na plaży
Turcja — Bodrum

5 nocy w hotelu Amanruya 5* z przelotem i transferami

  • Wypocznij w ciekawych wnętrzach pawilonów z prywatnymi basenami
  • Zwiedzaj okolicę i poznawaj tradycję mieszkańców dzięki bogatej ofercie hotelowych wycieczek i aktywności
...
Informacje ogólne

Informacje ogólne

  1. Strefa czasowa

  2. GMT + 3

  3. Stolica

  4. Ankara

  5. Populacja

  6. 79,81 mln

  7. Powierzchnia

  8. 783 562 km2

  9. Język

  10. turecki

  11. Waluta

  12. Lira turecka (TRY). Lira dzieli się na 100 kuruszy. Monety są wybijane w nominałach 1, 5, 10, 25, 50 kuruszy oraz 1 lira, zaś banknoty – 5, 10, 20, 50, 100, 200 lir.

    1 USD – 5,7 TRY
    1 EUR – 6,3 TRY
    1 PLN – 0,69 TRY

Zwiń
Informacje praktyczne

Informacje praktyczne

  1. Informacje wizowe i opłaty lotniskowe

  2. Od obywateli Polski podróżujących do Turcji w celach turystycznych na okres nieprzekraczający 90 dni pobytu w ramach 180 dni nie jest wymagane posiadanie wizy, obowiązkowe jest jednak posiadanie paszportu, ważnego jeszcze przez 3 miesiące po dacie powrotu do kraju.

  3. Szczepienia

  4. Przed wyjazdem do Turcji nie obowiązują szczepienia ochronne, istnieje jednak ryzyko zatruć pokarmowych, spowodowanych inną florą bakteryjną. Przed podróżą warto rozważyć zaszczepienie się przeciw tężcowi, błonicy i polio (ok. 150 zł) oraz żółtaczce pokarmowej (ok. 250 zł każda dawka szczepionki). Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.

  5. Napiwki

  6. W Turcji dawanie bakszyszów jest powszechne! W restauracjach i kawiarniach stosowne jest zostawić napiwek w wysokości 5-10% rachunku, warto też pamiętać o przewodnikach, bagażowych czy obsłudze w hotelu. Podróżując taksówką wystarczy zaokrąglić rachunek do pełnej kwoty.

  7. Ceny jedzenia

  8. Ceny jedzenia w Turcji są porównywalne do polskich lub nieco niższe. Najtańszą przekąską jest kebab, który kupicie już za około 8 TRY. Posiłek w taniej restauracji to koszt 22–30 TRY, zaś za kolację dla dwóch osób w lepszym lokalu zapłacicie około 70–130 TRY.

    Przykładowe ceny w sklepach:

    Woda mineralna 0,5 l – 0,5 TRY
    Piwo lokalne 0,5 l – 6 TRY
    Piwo importowane 0,5 l – 15 TRY
    Raki (wódka) 0,5 l – 50 TRY
    Kawa – 22 TRY
    Coca cola 1 l – 2 TRY
    Owoce – od 2,5 TRY
    Posiłek w lokalnej knajpce – 25 TRY
    Posiłek w restauracji – od 45 TRY
    Kebab – 13 TRY
    Chałwa 0,5 kg – 7 TRY
    Oliwa z oliwek 1 l – 13 TRY

  9. Ciekawostki
    • Turcja ma najwyższe na świecie spożycie herbaty na mieszkańca – około 96% populacji pije co najmniej filiżankę herbaty dziennie.
    • Turcy w przeważającej większości są bardzo młodzi – połowa ludności kraju ma mniej niż 30 lat, 23,4% jest w wieku poniżej 14 lat, a tylko 8,5% populacji ma więcej niż 65 lat.
    • Stambuł jest jedynym na świecie miastem zbudowanym na dwóch kontynentach. To starożytne miasto położone jest głównie na kontynencie azjatyckim, ale jego niewielka część znajduje się również w Europie.
    • Narodowym sportem są zapasy w oliwie, podczas których zawodnicy namaszczają całe swoje ciało, by utrudnić przeciwnikowi chwyt. Odziani są jedynie w skórzane spodnie ze skóry bawoła, które ważą około trzynastu kilogramów.
    • To właśnie z Turcji do Europy trafiła kawa!
    • Święty Mikołaj nie urodził się bynajmniej na biegunie północnym, ale w Patara, w południowo-zachodniej części Turcji. Był biskupem Miry w Licji i wsławił się cudami oraz pomocą biednym, a jego życie stało się kanwą wielu legend i opowieści.
    • Najczęściej kupowaną pamiątką jest szklane oko, zwane nazar boncugu, mające chronić przez urokiem i złymi duchami.
    • Tunel, czyli metro w Stambule, jest drugą po Londynie najstarszą na świecie koleją podziemną, uruchomioną w 1875 roku i wciąż działającą.
    • Imperium Osmańskie to jedno z nielicznych państw, które nie uznało rozbiorów Polski.
    • Większość Turków nie posiadała nazwisk, dopóki w 1934 roku nie została uchwalona ustawa, wymagająca ich utworzenia.
    • Kilkaset lat temu Turczynki mogły legalnie rozwieść się, jeśli mężowie nie zapewniali im wystarczającej ilości... kawy!
    • Najwyższym szczytem w Turcji jest Góra Ararat (5137 m n.p.m.) – wygasły wulkan, którego nazwa pochodzi od boga śmierci i odrodzenia imieniem Ara. To właśnie pod tą górą miała zatrzymać się biblijna Arka Noego po potopie.
    • Turecka flaga to czerwony prostokąt, na którym znajduje się biały księżyc z gwiazdą. Wedle legendy taka jej postać powstała po bitwie na Kosowym Polu, kiedy to nocą, przy świetle Księżyca i Wenus, tureccy żołnierze szukali swych towarzyszy na polu walki. Wielu z nich zostało odnalezionych w ogromnych kałużach krwi.
    • Największe miasto tego kraju, Stambuł, przez wielu mylnie uważane za stolicę, swą nazwę przyjął dopiero w 1930 roku, wcześniej zaś nazywano je Konstantynopolem.
    • Dzień Dziecka w Turcji przypada 23 kwietnia – szkoły są pozamykane, wolne mają także osoby pracujące w urzędach.
    • Na obrzeżach Stambułu znajduje się założona w połowie XIX wieku wieś o nazwie Polonezkoy, w której mieszka sporo osób polskiego pochodzenia. Zgodnie z tradycją na wójta zawsze wybiera się Polaka.
Zwiń
Jedzenie

Jedzenie

    Dzięki temu, że Turcja znajduje się na styku dwóch kultur – Wschodniej i Zachodniej, Azji i Europy, daje możliwość zdobycia różnorakich doświadczeń, także kulinarnych, a jej kuchnię zresztą uważa się powszechnie za jedną z najlepszych na świecie. Przede wszystkim jest niezwykle aromatyczna, słynie zwłaszcza z soczystych, znakomicie doprawionych mięs. Ogromną popularnością na terenie Turcji cieszą się oprócz tego wszelkiego rodzaju farsze, chociaż kulinaria same w sobie cechują się niezwykłą prostotą. Turcy łączą mięsa z warzywami i dobranymi do nich przyprawami, co daje zadziwiające efekty. Z napojów niezwykle popularna jest oczywiście herbata, którą serwuje się w niewielkich szklaneczkach o kształcie przypominającym nieco klepsydrę. Wywar musi być gorący, mocny, a często również obficie dosłodzony. Kawę z kolei pija się na trzy sposoby: słodką, półsłodką i całkowicie gorzką. Raki to tradycyjny napój w Turcji, narodowy alkohol – anyżowa wódka o delikatnym posmaku lukrecji. Inny napój wywodzący się z tureckiej tradycji to ajran – jogurt z wodą i solą, często z pianą, którym bardzo często popija się pikantny kebab. Z turecką krainą nieodmiennie kojarzone są słodycze, które sprzedaje się na pęczki na tutejszych targach, a ich smaki, barwy i kształty cechuje niezwykła różnorodność. Jedna ze znanych słodkości to oczywiście baklawa, czyli wypiekany przekładaniec ze specjalnego ciasta, którego warstwy wypełniają orzechy z cukrem lub miodem. Turcy chętnie sięgają również po przysmak pochodzący z Iranu, a mianowicie chałwę z karmelu. Podczas wakacji w Turcji nieraz zobaczycie na targu także charakterystyczne galaretki o smaku owocowym przyprószone cukrem pudrem. Ten uwielbiany w świecie wschodnim smakołyk nosi nazwę „rachatłukum”.

    Do najbardziej znanych dań należą m.in.:

    Borek – pierożki z ciasta filo (czasami z ciasta francuskiego) nadziewane farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Nazwa wzięła się stąd, że turecki czasownik „bur” oznacza tyle, co „zawijać”. Z wyglądu przypominają naleśnik czy pierożek właśnie.
    Dolma – faszerowane warzywa lub ryż z mięsem zawinięty w liście winogron.
    Pilaw – potrawa świata wschodniego, która liczy sobie już kilka wieków. Składa się z ryżu, baraniny i ryby, które smaży się na oliwie z oliwek lub gotuje w bulionie. Dodatki i rodzaj mięsa często zależą jednak od inwencji samego kucharza.
    Imambayildi – faszerowany bakłażan w oliwie z oliwek.
    Kebab – tej potrawy nikomu nie trzeba przedstawiać, a ilość jej odmian może przyprawić o zawrót głowy nawet największego smakosza. Tradycyjną wersję turecką przygotowuje się z baraniny, ale dopuszcza się również mięso drobiowe czy cielęce. Kebab podaje się w specjalnej bułce lub placku pita z rozmaitymi warzywami i sosami do wyboru.

Zwiń
Wiedza

Wiedza

  1. Historia

  2. Położona na styku Europy i Azji Turcja przez wieki uważana była za swoisty pomost między tymi dwoma kontynentami. Najstarsze ślady świadczące o obecności istot ludzkich na terytorium obecnej Turcji pochodzą z paleolitu, później zaś powstały tu potężne królestwa – Hetytów, Frygijczyków, Lidów (to za ich sprawą wprowadzone zostały pieniądze, zaś do legend przeszły słynne skarby ostatniego króla – Krezusa) i Persów. Turcy Seldżuccy pojawili się na terenie ówczesnego Bizancjum dopiero w drugiej połowie IX wieku, zaś w XIII wieku zaczęły napływać tu nowe plemiona, m.in. Osmanowie, którzy na półtora wieku stworzyli wielonarodowe imperium, rozciągające się na trzy kontynenty. Największy rozkwit państwa osmańskiego przypadł na XVI wiek, kiedy to Sulejman Wspaniały nawiązał pomyślne stosunki z państwami zachodniej Europy. Szybko jednak jego mocarstwowym zapędom położyły kres polskie wojska, które, pod wodzą Jana III Sobieskiego, w 1683 roku rozbiły pod Wiedniem siły tureckie. Co ciekawe jednak, gdy w drugiej połowie XVIII wieku Polskę spotkało nieszczęście rozbiorów, to właśnie Turcja była jednym z nielicznych krajów, które nigdy formalnie ich nie uznały. Przełom XVIII i XIX wieku był okresem walk zwolenników i przeciwników reform w objętej kryzysem Turcji. Po licznych przewrotach nastąpiła wielka rewolucja młodoturków, polegająca na likwidacji feudalizmu i przemianie Turcji w republikę burżuazyjną. W 1922 roku zniesiono sułtanat, a w 1924 wprowadzono zasadę świeckości państwa. Ten czas to też okres rzezi Ormian i Asyryjczyków, wymordowanych w imię etnicznej hegemonii Turków. Z ruchu młodotureckiego wywodził się Mustafa Kemal, zwany w Turcji Ataturk, uważany za ojca współczesnej Turcji, jako że obalił on sułtanat i proklamował powstanie Republiki Turcji, której został pierwszym prezydentem. Po wybuchu II wojny światowej Turcja zawarła sojusz z Niemcami, zerwany dopiero w 1944 roku. Od 2005 roku kraj stara się o przyjęcie do Unii Europejskiej, jednak proces ten napotyka wiele poważnych barier. Problemem jest są m.in. napięte stosunki dyplomatyczne między Turcją a Cyprem i Grecją oraz konflikt kurdyjsko-turecki.

  3. Geografia

  4. Turcja położona jest na półwyspie Azja Mniejsza, w Azji Zachodniej i południowo-wschodniej Europie (część europejska stanowi jedynie 3% powierzchni ogólnej kraju), nad morzami: Śródziemnym, Egejskim, Czarnym i Marmara. To rozległy, dwa razy większy od Polski kraj, o bardzo urozmaiconym ukształtowaniu i przyjemnym, ciepłym klimacie, graniczący z Armenią, Azerbejdżanem, Bułgarią, Grecją, Gruzją, Irakiem, Iranem i Syrią. Turcja jest krajem wyżynno-górzystym, którego większą część stanowi Wyżyna Anatolijska, niemal ze wszystkich stron otoczona górami.

    Najwyższym szczytem Turcji jest przykryta czapą wiecznych śniegów góra Ararat (5122 m n.p.m.), położona we wschodniej części kraju, na Wyżynie Armeńskiej, zwanej Wschodnią Anatolią. Niziny zajmują jedynie niewielki fragment państwa i znajdują się w strefach nadmorskich oraz w europejskiej części kraju.

    Turcja leży w strefie klimatu podzwrotnikowego, który na wybrzeżu cechuje się odmianą morską, zaś we wnętrzu nabiera cech typowych dla klimatu kontynentalnego. Zimą bywa tu chłodno, od około -5°C do 10°C (w wyższych górach nawet -15°C), zaś latem jest dość gorąco, około 24-30°C.

  5. Kultura i religia

  6. Turcja to kraj o bardzo bogatej, a równocześnie zupełnie odmiennej niż europejska kulturze. Stosunek tutejszych mieszkańców do przyjezdnych jest bardzo przyjazny, nie zdziwcie się więc, jeśli zostaniecie zaproszeni do domu. Turcy uwielbiają rozmawiać i łatwo nawiązują kontakty, pamiętajcie jednak o tym, że religia i polityka są tematami tabu, a chociaż są tolerancyjni i otwarci, należy uszanować ich uczucia religijne: powstrzymać się od publicznego okazywania sobie uczuć, picia alkoholu czy noszenia nazbyt skąpego ubioru poza terenem plaży czy hoteli. Wchodząc do meczetu pamiętać należy o zakryciu ramion, kolan i dekoltu, a kobiety także głowy. Turcy zupełnie inaczej podchodzą też do pojęcia czasu, nie oczekujcie więc od nich punktualności i zorganizowania.

    Za zachętą sułtanów, będących mecenasami kultury i tradycji, rozwinęły się tu różne formy sztuki i rozrywki. Dużą popularnością cieszy się muzyka, zarówno wojskowa, jak i mistyczno-religijna, wykonywana na fletach przez tańczących derwiszów. Każdy region Turcji na własne, odmienne tańce, np. taniec łyżek wykonywany do wtóru uderzeń drewnianych kopystek czy taniec tarcz i mieczy oraz piękne, nierzadko wyszukane stroje ludowe. Typową rozrywką jest wizyta w hammanie, czyli tradycyjnej łaźni tureckiej, gdzie obowiązuje ściśle przestrzegane rozdzielenie kobiet i mężczyzn.

    Aż 98% mieszkańców kraju stanowią muzułmanie. Katolicy, protestanci, buddyści czy żydzi znajdują się w mniejszości. Nieoficjalnie jednak, mimo tak wielkiej liczby formalnych wyznawców islamu, Turcja ma ogromny odsetek osób bezwyznaniowych, szczególnie jak na kraj muzułmański.

Zwiń
Wakacje

Wycieczka

Zwiń

Turcja – inspiracje podróży

Rejs po rzece Dalyan – Amazonce Turcji

Jeśli chcesz uciec od zgiełku miasta, wypocząć na łonie natury i w spokoju podziwiać uroki otaczającej zewsząd przyrody, ten rejs jest dla Ciebie! Wyrusz na wakacje w Turcji i poczuj się jak w… Amazonii. Dokładnie tak, nie bez przyczyny rzeka Dalyan i otaczający ją rezerwat nazywany jest turecką Amazonką. Przekonaj się, czy słusznie i wyrusz w rejs łodzią, podczas którego poza błogim relaksem na pokładzie, czeka Cię także kilka ciekawych atrakcji. Trasa wycieczki prowadzi wijącymi się wśród małych wysepek kanałami, w otoczeniu bujnej, zielonej roślinności, a po drodze zachwycą Cię majestatycznie zawieszone nad rzeką, wykute w skale starożytne, licyjskie grobowce w Kaunos. Jeśli szczęście dopisze, zobaczysz z bliska, wynurzające się z wody, skuszone posiłkiem, wielkie żółwie Caretta. Czeka Cię także przystanek dla zdrowia: relaks w leczniczych błotach i przyjemnie ciepłych siarkowych wodach. Podobno taka kąpiel odejmuje lat. Na koniec dotrzesz do piaszczystej plaży Iztuzu, gdzie żółwie składają swoje jaja. Nie ma się więc nad czym zastanawiać, wybierz się w podróż do Turcji i odpocznij w tym pięknym miejscu.

Zobacz Stambuł płynąc Cieśniną Bosfor

Magiczny Stambuł ma w swym ogromie i bogactwie tak wiele do pokazania i zaoferowania, że nawet w kilka dni nie sposób zobaczyć i przeżyć wszystkiego, co ofiaruje tym, którzy podczas wakacji w Turcji odwiedzają tę wspaniałą metropolię. Kiedy już zachłysnąłeś się jego obfitością i wyjątkową atmosferą i chcesz więcej, a czasu coraz mniej, nie stresuj się, wyluzuj i wybierz w relaksujący rejs po Bosforze. Usiądź wygodnie, poczuj kojący watr we włosach i w niespiesznym tempie podziwiaj uroki Stambułu i mijanych po drodze zabytków, historycznych budynków i perełek architektury. Na trasie rejsu zobaczysz m.in. legendarną wieżę Leandra, wystawne pałace z Dolmabahce na czele, potężne twierdze Rumeli i Anadolu, mały, piękny meczet Ortakoy i przepłyniesz pod fantastyczną konstrukcją Mostu Bosforskiego, jednego z trzech łączących ponad cieśniną kontynenty Azji i Europy. Kuszące? Nie wahaj się, wybierz odpowiednią dla siebie długość trasy i wyrusz w rejs!

Poznaj skarby Licyjskiego Wybrzeża

Odkryj perły starożytnej Licji i wybierz spośród niezliczonych opcji, jakie daje Droga Licyjska – jeden z najdłuższych szlaków trekkingowych na świecie. Trasa wiodąca przez ponad 500 km wybrzeża Morza Śródziemnego, od okolic Fethiye po Antalyę, daje tak wiele możliwości poznania skarbów przyrody i historii, że podczas wakacji w Turcji wystarczy zdecydować się choćby na jeden, niewielki odcinek, by zapewnić sobie niezapomniane wrażenia i różnorodność atrakcji. Cały szlak prowadzi przez dawne terytoria Licyjczyków, którzy osiedlili się w Azji Mniejszej 1400 lat p.n.e., obejmujące górskie pasma i przepiękne wybrzeże. Coś dla siebie znajdą tu zarówno miłośnicy przyrody i cudownych krajobrazów, jak i eksploratorzy miejsc historycznych. W licznych śladach starożytnych cywilizacji odnaleźć można przykłady spuścizny kultury hellenistycznej, rzymskiej i bizantyjskiej; dobrze zachowane imponujące amfiteatry, majestatyczne grobowce wykute misternie w skałach, nekropolie i antyczne miasta, jak: Patara, Letoon, Ksantos, Myra czy Olympos. Na Licyjskim Szlaku odnajdziesz także opuszczone greckie „miasto duchów” Kayakoy, Dolinę Motyli, pustynne wydmy Patary, czy wreszcie precyzyjne dzieło inżynierów sprzed 2 tysięcy lat – akwedukt w Delikkemer. Możliwości jest bez liku. Wyrusz w podróż do Turcji i wybierz jedną z przygód.

Paralotnią nad Turkusowym Wybrzeżem

Zachłyśnij się boskim widokiem Turkusowego Wybrzeża i zaaplikuj sobie zastrzyk adrenaliny, lecąc przez nieboskłon na paralotni. Wakacje w Turcji to nie tylko zwiedzanie i kąpiel w ciepłym morzu, to także aktywności i atrakcje gwarantujące dreszczyk emocji, fantastyczną zabawę i ekscytujące wrażenia. Taki właśnie jest śródziemnomorski paragliding – coś dla fanów ekstremalnych sportów i tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego. Prym w tej dziedzinie wiedzie Oludeniz, gdzie pofruniesz wysoko ponad rozległą, piękną, piaszczystą plażą i z lotu ptaka będziesz podziwiać piękno malowniczych krajobrazów turkusowych wód i otaczających je zielonych, zalesionych wzgórz. Wykorzystaj podróż po Turcji spędzając czas w ten nietuzinkowy sposób i skocz z wysokiego klifu, dając się w bezpiecznej asyście pilota ponieść w przestworza. Ciarki na skórze i okrzyki radości gwarantowane, a filmik z wyczynu pozostanie świetną, wakacyjną pamiątką.

Relaks w tradycyjnym tureckim hamamie

Zadbaj o swoje ciało i poddaj się tradycyjnym zabiegom hamamu podczas swojej podróży po Turcji. To idealna forma relaksu, dlatego szczególnie polecamy ją w przerwie intensywnego zwiedzania. Przy tym to ciekawe doświadczenie, gdyż turecka łaźnia różni się od europejskiej sauny. Po dokładnym wyszorowaniu skóry i spłukaniu kłębów pachnącej, mydlanej piany chłodnym strumieniem wody, odpoczniesz w łagodnych temperaturach, gdzie otuli Cię przyjemna, ciepła para wodna, a na koniec zaznasz błogiego odprężenia podczas masażu całego ciała. Oczywiście, jeśli będziesz mieć ochotę na bardziej luksusowe i wyrafinowane zabiegi, z pewnością znajdziesz hamamy o rozbudowanej i urozmaiconej ofercie.

Lot balonem nad Kapadocją

Jeśli na mapie Twojej podróży do Turcji znajdzie się magiczna, księżycowa Kapadocja, to lot balonem nad tą niesamowitą i wyjątkową krajobrazowo krainą jest absolutną koniecznością! Otwórz oczy o świtaniu i przygotuj się na niezapomnianą przygodę – lot balonem nad dolinami pełnymi wspaniałych skalnych formacji, które jak okiem sięgnąć, ciągną się aż po horyzont. Widoku setek wynurzających się spomiędzy głazów i wznoszących ku wschodzącemu słońcu balonów nie zapomnisz do końca życia! A sama Kapadocja z perspektywy lotu ptaka zrobi na Tobie piorunujące wrażenie. Z wrażenia nie zapomnij tylko wyciągnąć aparatu fotograficznego. Po powrocie z wakacji w Turcji nie raz będziesz chcieć odświeżyć ten malowniczy obraz w pamięci. Na koniec, szczęśliwe lądowanie uczcisz lampką szampana. Nie zapomnij o „Szerefe”! – tureckim „Na zdrowie”!

Rozkosze podniebienia – bogactwo tureckiej kuchni

Kto nie był w Turcji, ten nie wie, co to prawdziwy kebab! I z pewnością zdziwi się, ile jego wersji, także w zależności od regionu, można tu skosztować. Słodka baklawa w dziesiątkach odmian to także niejedyna typowa turecka słodycz. A gdzie jeszcze wszelakie mleczne puddingi, pudrowe galaretki lokum czy energetyczne bakaliowe batony cevizli sucuk? Pewnie też nie każdy słyszał o aromatycznej, tureckiej wersji zapiekanki – pide i pizzy – lahmacun? Do tego obfite, acz zdrowe tureckie śniadanie i mnogość przeróżnych i przepysznych przystawek zwanych meze i sporządzanych zwykle na bazie oliwy i świeżych warzyw. To wszystko oszołomi niejednego smakosza. Zdecydowanie, udając się w podróż do Turcji, nie możesz zignorować bogactwa jej kulinarnego dziedzictwa. Kuchnia tego kraju jest nierozerwalnie związana z jego historią, a jego kulturę można w dużej mierze poznać zasiadając do suto zastawionego stołu, przy którym Turcy, ze szklaneczką anyżowej rakı lub kubeczkiem słonawego pitnego jogurtu ayran, cieszą się każdą wspólną chwilą. Wpływy burzliwych dziejów Turcji i prowadzonych przez wieki podbojów są widoczne właśnie na jej talerzu i wyczuwalne w smakach i zapachach jej urozmaiconej i obłędnie smacznej kuchni.

Targuj się buszując po tureckich bazarach

Naucz się sztuki dobijania targu z tureckim sprzedawcą i ciesz zdobyczami z tradycyjnego bazaru, który koniecznie trzeba odwiedzić podczas wakacji w Turcji. A czego tam nie ma! Lokalna, wzorzysta ceramika, rozmaite i pachnące przyprawy i zioła, słynne, przepyszne słodkości, miedziane tace i tygielki, typowe szklaneczki do herbaty, biżuteria, starocie, orientalne perfumy i mydełka, twarzowe chusty i szale, świetne wyroby skórzane, kolorowe, szklane lampiony, dywany i całe mnóstwo pamiątek z charakterystycznym okiem proroka na czele. Jeśli jesteś smakoszem i podróż po Turcji to dla Ciebie także odkrywanie kuchni, zajrzyj na jeden z wielu targów, gdzie znajdziesz także pyszne, świeże jedzenie; owoce, sery, ryby i owoce morza. I pamiętaj, zawsze się targuj. To nie tylko tradycja i mile widziany zwyczaj, ale i szansa na zadowalającą Cię cenę. Do tego, poza najbardziej znanymi bazarami, warto z pewnością poszukać też mniej turystycznych miejsc, gdzie na zakupy udają się głównie mieszkańcy.

Kiedy jechać do Turcji?

POGODA W TURCJI

Turcja leży w podzwrotnikowej strefie klimatycznej, a na większości jej terenu występuje klimat śródziemnomorski. Wybrzeża graniczące z Morzem Egejskim oraz Śródziemnym charakteryzują się gorącym i suchym latem oraz chłodnymi zimami. Na północy kraju leżącej nad Morzem Czarnym wyróżnić można także miejscami klimat oceaniczny, który cechuje większa ilość opadów przez cały rok oraz proporcjonalnie niższe temperatury. Obszary graniczące z Morzem Marmara – tym sam Stambuł – charakteryzuje klimat przejściowy, interior natomiast – kontynentalny z wyraźnie zaznaczonymi porami roku oraz miejscami bardzo chłodną zimą.

Najlepszym okresem na podróż do Turcji jest okres od maja do października, temperatury w okolicach Stambułu wynoszą wtedy co najmniej 20°C, na południowym wybrzeżu kraju – ponad 25. Najcieplejszymi miesiącami są tutaj lipiec i sierpień, a słupki rtęci w tym czasie w okolicach Alanyi lub Kas przekraczać mogą nawet 40°C. Pozostałe miesiące będą gorszym wyborem, jeśli planujecie odwiedzić tureckie wybrzeże, jednak nawet wtedy warto rozważyć podróż do tutejszych miast lub na narty.

Nie polecamy

Przeciętna

Dobra

Najlepsza

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII