Dodaj własną opinię

Dodaj opinię

Rozkosze podniebienia – bogactwo tureckiej kuchni

Kto nie był w Turcji, ten nie wie, co to prawdziwy kebab! I z pewnością zdziwi się, ile jego wersji, także w zależności od regionu, można tu skosztować. Słodka baklawa w dziesiątkach odmian to także niejedyna typowa turecka słodycz. A gdzie jeszcze wszelakie mleczne puddingi, pudrowe galaretki lokum czy energetyczne bakaliowe batony cevizli sucuk? Pewnie też nie każdy słyszał o aromatycznej, tureckiej wersji zapiekanki – pide i pizzy – lahmacun? Do tego obfite, acz zdrowe tureckie śniadanie i mnogość przeróżnych i przepysznych przystawek zwanych meze i sporządzanych zwykle na bazie oliwy i świeżych warzyw. To wszystko oszołomi niejednego smakosza. Zdecydowanie, udając się w podróż do Turcji, nie możesz zignorować bogactwa jej kulinarnego dziedzictwa. Kuchnia tego kraju jest nierozerwalnie związana z jego historią, a jego kulturę można w dużej mierze poznać zasiadając do suto zastawionego stołu, przy którym Turcy, ze szklaneczką anyżowej rakı lub kubeczkiem słonawego pitnego jogurtu ayran, cieszą się każdą wspólną chwilą. Wpływy burzliwych dziejów Turcji i prowadzonych przez wieki podbojów są widoczne właśnie na jej talerzu i wyczuwalne w smakach i zapachach jej urozmaiconej i obłędnie smacznej kuchni.

Planet Escape
Kraje, które mogą cię zainteresować

Kraje, które mogą cię zainteresować

Planet Escape
Oferty, które mogą cię zainteresować

Oferty, które mogą cię zainteresować