Informacje ogólne
Strefa czasowa
GMT + 2
Stolica
Zagrzeb
Język
chorwacki
Waluta
Kuna (1 HKR to 100 lip). Banknoty mają nominały 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 HKR, monety 1, 2 i 5 HRK oraz 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lp.
1 USD – 6,53 HRK
1 PLN – 1,65 HRK
1 USD – 6,53 HRK
1 PLN – 1,65 HRK
Powierzchnia
56 594 km2
Populacja
4 149 000
Informacje praktyczne
Informacje wizowe i opłaty lotniskowe
Od obywateli RP, udających się do Chorwacji, nie są wymagane ani wizy, ani nie przeprowadza się kontroli dokumentów, ponieważ oba te kraje należą do Unii Europejskiej. Nie zwalnia to jednak obywateli polskich od obowiązku posiadania ważnego co najmniej 3 miesiące od zakończenia podróży paszportu lub dowodu osobistego, który należy okazać na życzenie odpowiednich władz.
Szczepienia
Przed wyjazdem do Chorwacji nie obowiązują szczepienia ochronne, warto jednak rozważyć zaszczepienie się przeciw tężcowi, błonicy i polio (ok. 150 zł) oraz żółtaczce pokarmowej (ok. 250 zł każda dawka szczepionki). Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.
Napiwki
W restauracjach i barach zostawia się zazwyczaj napiwek w wysokości 10% rachunku, w taksówce można dać kierowcy 2-3 kuny więcej niż kwota na rachunku.
Ceny jedzenia
Ceny jedzenia w Chorwacji są wyższe od polskich, szczególnie w Dubrowniku – tu może być drożej nawet o 50%.
Przykładowe ceny:
Woda mineralna 1,5 l – 5 HRK
Piwo 0,5 l – od 16 HRK
Lokalne piwo beczkowe w restauracji – 40 HRK
Wino 0,7 l – od 60 HRK
Kawa w restauracji – 7 HRK
Coca cola 2 l – 12 HRK
Posiłek w taniej restauracji – około 60 HRK
Kolacja w lepszym lokalu w centrum Dubrownika – około 100 HRK
Ajvar 350 g – 15 HRK
Oliwa z oliwek 1 l – 50 HRK
Oliwki czarne 700 g – 15 HRK
Miejscowa szynka dojrzewająca Prsut 100 g – 19 HRK
Ser Tilzit wędzony 100 g – 7 HRK
Przykładowe ceny:
Woda mineralna 1,5 l – 5 HRK
Piwo 0,5 l – od 16 HRK
Lokalne piwo beczkowe w restauracji – 40 HRK
Wino 0,7 l – od 60 HRK
Kawa w restauracji – 7 HRK
Coca cola 2 l – 12 HRK
Posiłek w taniej restauracji – około 60 HRK
Kolacja w lepszym lokalu w centrum Dubrownika – około 100 HRK
Ajvar 350 g – 15 HRK
Oliwa z oliwek 1 l – 50 HRK
Oliwki czarne 700 g – 15 HRK
Miejscowa szynka dojrzewająca Prsut 100 g – 19 HRK
Ser Tilzit wędzony 100 g – 7 HRK
Jedzenie
Kuchnia chorwacka słynie ze świeżych ryb i owoców morza. Nic zresztą dziwnego, wszak położenie geograficzne – bliskość Adriatyku oraz jeziora i rzeki w głębi lądu – sprzyja miejscowym połowom, a turystów zachęca do odkrywania nowych morskich smaków. W restauracjach króluje ryba przyrządzana na wszystkie chyba możliwe sposoby: często spotyka się grillowaną makrelę, popularne są też pieczone dorady przyrządzane na sposób śródziemnomorski – obowiązkowo z czosnkiem lub natką pietruszki, polane aromatyczną oliwą z oliwek i skropione sokiem z cytryny. Miejscowi specjalizują się także w potrawach z dodatkiem tuńczyka i suszonego dorsza. Najsłynniejszym bodaj chorwackim daniem z owocami morza jest crni rizot, czyli czarne risotto, które kolor zawdzięcza niecodziennemu składnikowi: atramentowi z kałamarnicy.
Jeśli wolicie lżejszą kuchnię, spróbujcie sałatki z ośmiornicą, kalmary, ostrygi i homary. Wybór jest naprawdę duży! Fani mięsa w Chorwacji na pewno odnajdą pyszne smaki! Polecamy degustację tradycyjnego dania meso ispod peke. Mięso polane oliwą i doprawione rozmarynem wkłada się wraz z warzywami do specjalnego naczynia przykrytego żarem i gotuje na ogniu przez około dwie godziny. Całość serwowana jest z chlebem, sałatą i winem. Popularne rodzaje mięs to przede wszystkim jagnięcina, cielęcina i drób – z nich powstają aromatyczne pieczenie, kebaby w arabskim stylu i grillowane szaszłyki. Jeśli w restauracji lub na bazarze ktoś zaproponuje Wam Prsut – koniecznie spróbujcie! Jest to szynka tradycyjnie wyrabiana w regionie Dalmacji i poddawana długiej naturalnej obróbce termicznej: wystawia się ją na działanie słońca i wiatru, a cały proces dojrzewania mięsa zajmuje około dwóch lat. Wśród dzieci niesłabnącą popularnością cieszą się cevapcici, czyli roladki z mielonego lub siekanego mięsa najczęściej jagnięcego, rzadziej wieprzowego. Podaje je się z cebulą i słynnym ajvarem – pastą z pieczonej papryki, bakłażana, pomidorów i czosnku.
Co na deser? Wyboru słodkości nie brakuje! Miłośnicy wypieków nie mogą wyjechać z Chorwacji bez spróbowania kremsnity, czyli tradycyjnego ciasta przekładanego delikatnym kremem o waniliowym smaku. Polecamy także baklave – ta, choć kojarzy się z kuchnią turecką, znana jest też Chorwatom. Kuchnia chorwacka właśnie taka jest: łączy ze sobą wpływy nieistniejących już na tych terenach kultur i upodobań. Bez problemu znajdziemy dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską, ale też arabską i słowiańską. Kulinarne tradycje różnych narodów mieszają się, tak samo, jak mieszają się kuchnie chorwackich regionów. Każdy dystrykt Chorwacji posiada własne jedzeniowe zwyczaje i regionalne potrawy. Zachęcamy więc do odbycia samodzielnej wyprawy śladami kuchni chorwackiej, lub – jak wolicie – kuchni chorwackich.
Jeśli wolicie lżejszą kuchnię, spróbujcie sałatki z ośmiornicą, kalmary, ostrygi i homary. Wybór jest naprawdę duży! Fani mięsa w Chorwacji na pewno odnajdą pyszne smaki! Polecamy degustację tradycyjnego dania meso ispod peke. Mięso polane oliwą i doprawione rozmarynem wkłada się wraz z warzywami do specjalnego naczynia przykrytego żarem i gotuje na ogniu przez około dwie godziny. Całość serwowana jest z chlebem, sałatą i winem. Popularne rodzaje mięs to przede wszystkim jagnięcina, cielęcina i drób – z nich powstają aromatyczne pieczenie, kebaby w arabskim stylu i grillowane szaszłyki. Jeśli w restauracji lub na bazarze ktoś zaproponuje Wam Prsut – koniecznie spróbujcie! Jest to szynka tradycyjnie wyrabiana w regionie Dalmacji i poddawana długiej naturalnej obróbce termicznej: wystawia się ją na działanie słońca i wiatru, a cały proces dojrzewania mięsa zajmuje około dwóch lat. Wśród dzieci niesłabnącą popularnością cieszą się cevapcici, czyli roladki z mielonego lub siekanego mięsa najczęściej jagnięcego, rzadziej wieprzowego. Podaje je się z cebulą i słynnym ajvarem – pastą z pieczonej papryki, bakłażana, pomidorów i czosnku.
Co na deser? Wyboru słodkości nie brakuje! Miłośnicy wypieków nie mogą wyjechać z Chorwacji bez spróbowania kremsnity, czyli tradycyjnego ciasta przekładanego delikatnym kremem o waniliowym smaku. Polecamy także baklave – ta, choć kojarzy się z kuchnią turecką, znana jest też Chorwatom. Kuchnia chorwacka właśnie taka jest: łączy ze sobą wpływy nieistniejących już na tych terenach kultur i upodobań. Bez problemu znajdziemy dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską, ale też arabską i słowiańską. Kulinarne tradycje różnych narodów mieszają się, tak samo, jak mieszają się kuchnie chorwackich regionów. Każdy dystrykt Chorwacji posiada własne jedzeniowe zwyczaje i regionalne potrawy. Zachęcamy więc do odbycia samodzielnej wyprawy śladami kuchni chorwackiej, lub – jak wolicie – kuchni chorwackich.
Ciekawostki
- W Chorwacji znajduje się najmniejsze miasto świata według Księgi Rekordów Guinnessa, zwane Hum. Statystyki mówią, że liczba mieszkańców wynosi zaledwie siedemnaście osób!
- U wybrzeży Splitu i Dubrovnika zostały nakręcone kadry „Gry o Tron” – jednej z najbardziej chyba rozpoznawalnych produkcji współczesnego kina popularnego. Winter is coming, ale z pewnością nie do Chorwacji!
- Niewielka powierzchnia Chorwacji skrywa mnóstwo zieleni! Na jej terenie znajdziecie aż jedenaście parków narodowych i dwa rezerwaty przyrodnicze, które zajmują w sumie dziesięć procent całego kraju.
- Waluta chorwacka nazywa się dokładnie tak samo jak popularny gryzoń. Kuna to mały futrzany zwierzak, który z wyglądu przypomina trochę wiewiórkę, a trochę łasicę. Ciekawe tylko, czy nazwa pieniądza pochodzi od nazwy zwierzęcia, czy odwrotnie.
- Skoro o zwierzętach mowa, warto wspomnieć, że rasa psa osławiona dzięki bajce z okrutną kobietą o dwóch kolorach włosów w roli głównej – Cruelli de Mon – wywodzi się prawdopodobnie z rejonów Chorwacji. Dalmatyńczyki, bo o nich mowa, zawdzięczają swoją nazwę geograficznemu i historycznemu rejonowi: Dalmacji. Czworonogi przywędrowały tam podobno już w średniowieczu i były wykorzystywane jako psy gończe.
- W 1964 roku Alfred Hitchcock tak skomentował kończący się dzień w Zadarze: „Zadarski zachód słońca jest najpiękniejszy na świecie, piękniejszy jest niż oklaskiwany każdego wieczoru zachód w Key West na Florydzie”. Po takiej rekomendacji chyba nie macie innego wyjścia, jak tylko zobaczyć ten zachód na własne oczy!
- Chorwacja jest idealnym miejscem na wakacje, nie tylko latem. Można tu wypoczywać także wiosną i wczesną jesienią, a urlopowy klimat zapewni aż 2715 słonecznych godzin w roku.
- Chorwacka wyspa Brac ma zmienną linię brzegową. W zależności od kierunku wiatru piaski słynnej plaży Zlatni Rat przesuwają się w prawo lub w lewo. Zaskoczenie gwarantowane, gdy odwiedzacie plażę po raz kolejny, a jej granice są już w innym miejscu.
- Chorwacja słynie ze świetnych miejsc do żeglowania, a to za sprawą 1244 wysp, półwyspów i malowniczych zatoczek. Można odkrywać miejsca wszystkim znane, jak choćby Hvar, Brac, Vis czy Korcula, albo zakątki mniej turystyczne, na których być może nie spotkacie żywego ducha!
- Idealna pamiątka z Chorwacji to krawat! Brzmi absurdalnie? Być może, ale to właśnie tu został wynaleziony ten symbol męskiej elegancji. Zwyczaj zakładania krawatu narodził się kilkaset lat temu, gdy żołnierze wyruszali na wojnę. Stęsknione żony dawały swoim mężom kawałki chust, które na froncie miały przypominać o dalekiej miłości. Żołnierze zakładali materiały na szyje, by pamiętać o uczuciu i złożonej obietnicy wierności. Tak powstał współczesny krawat, który – choć z pierwotnym przeznaczeniem ma niewiele wspólnego – nadal dodaje powagi sytuacji.
- W Splicie, w pałacu Dioklecjana, znajduje się starożytny Sfinks. Nie jest może tak duży, jak te w Egipcie, ale na pewno jest oryginalny. Według źródeł, antyczna figura może mieć nawet 4000 lat.
- Z Chorwacji pochodzą Marco Polo i Nikola Tesla. Tych panów nie trzeba nikomu przedstawiać: pierwszy z nich urodził się podobno na wyspie Korcula w 1254 roku i odbył w XII wieku podróż Jedwabnym Szlakiem do Chin. Drugi, Tesla – znany wynalazca i inżynier – przyszedł na świat we wsi Smiljan w 1853 roku. Studiował w Grazie, mieszkał także w Paryżu i w Budapeszcie, zmarł zaś w Nowym Jorku.
Poznaj szczegóły o kraju Chorwacja
Historia
Dzisiejsza Chorwacja to region, który był w przeszłości zasiedlany przez niejeden naród – w czasach starożytnych mieszkali tu Grecy, następnie rejon zwany Dalmacją przejęli Rzymianie, zaś w VII wieku na te tereny wprowadzili się Słowianie, a wśród nich plemię zwane Hrvati, czyli Chorwaci. IX stulecie przyniosło formowanie się państwa chorwackiego, małe księstwa zrzeszały się w jedno, a Tomisław koronował się na króla Chorwacji. Niepodległość państwa nie trwała jednak długo, wybrzeże było bowiem atrakcyjnym terenem dla bogatszych królestw. Zaczęło się od najazdu Węgrów w 1089 roku i aż do XIX wieku Chorwacja była pod panowaniem obcych mocarstw, władzę sprawowali tu między innymi Turkowie Osmańscy, Wenecjanie, Francuzi, Habsburgowie, a w końcu Austro-Węgry.
Ruchy niepodległościowe zaczęły się wraz z nastaniem Wiosny Ludów, jednak osiągnięcie niezależności nie było proste. U schyłku Wielkiej Wojny powstało państwo jednoczące Serbów, Chorwatów i Słoweńców, które z czasem przekształciło się w Jugosławię. Chorwaci w przededniu wybuchu drugiej wojny światowej zdołali uzyskać autonomię, ale wciąż w ramach kraju jugosłowiańskiego. Rok 1941 przyniósł zmiany – Niemcy najechały Jugosławię, do władzy w Chorwacji doszli faszystowscy ustasze wspierani przez Włochów. Powstało Państwo Chorwackie wspomagane przez Niemcy, jednak nie obyło się bez ofiar: kraj utracił część swoich poprzednich terenów, a w zamian przyłączono doń Bośnię i Hercegowinę. Po zakończeniu II wojny światowej państwo zostało wcielone do komunistycznej Jugosławii. W roku 1991 ogłosiło niepodległościową wojnę z komunistycznymi rządami i po trzech latach, aktywnie wspierana przez ONZ i organizacje międzynarodowe, Chorwacja wreszcie stała się niepodległym państwem. 2009 rok przyniósł członkostwo w NATO, a w 2012 roku ponad 60% procent Chorwatów głosowało w referendum za przyjęciem postulatów Unii Europejskiej. Ostatecznie 1 lipca 2013 roku Chorwacja dołączyła do Zjednoczonej Europy.
Ruchy niepodległościowe zaczęły się wraz z nastaniem Wiosny Ludów, jednak osiągnięcie niezależności nie było proste. U schyłku Wielkiej Wojny powstało państwo jednoczące Serbów, Chorwatów i Słoweńców, które z czasem przekształciło się w Jugosławię. Chorwaci w przededniu wybuchu drugiej wojny światowej zdołali uzyskać autonomię, ale wciąż w ramach kraju jugosłowiańskiego. Rok 1941 przyniósł zmiany – Niemcy najechały Jugosławię, do władzy w Chorwacji doszli faszystowscy ustasze wspierani przez Włochów. Powstało Państwo Chorwackie wspomagane przez Niemcy, jednak nie obyło się bez ofiar: kraj utracił część swoich poprzednich terenów, a w zamian przyłączono doń Bośnię i Hercegowinę. Po zakończeniu II wojny światowej państwo zostało wcielone do komunistycznej Jugosławii. W roku 1991 ogłosiło niepodległościową wojnę z komunistycznymi rządami i po trzech latach, aktywnie wspierana przez ONZ i organizacje międzynarodowe, Chorwacja wreszcie stała się niepodległym państwem. 2009 rok przyniósł członkostwo w NATO, a w 2012 roku ponad 60% procent Chorwatów głosowało w referendum za przyjęciem postulatów Unii Europejskiej. Ostatecznie 1 lipca 2013 roku Chorwacja dołączyła do Zjednoczonej Europy.
Geografia
Chorwacja jest niedużym krajem o łącznej powierzchni 56 594 km2 – to niewiele więcej od województw mazowieckiego i podlaskiego mierzonych razem. Republika Hrvatska graniczy z Węgrami, Słowenią, Serbią, Czarnogórą, Bośnią i Hercegowiną oraz od strony Adriatyku z Włochami. Chorwacja jest atrakcyjnym turystycznych kierunkiem przede wszystkim dzięki imponującej linii brzegowej, ciągnącej się przez prawie 6 tysięcy km. W skład wybrzeża wchodzą też wyspy (których jest aż 1185, w tym zamieszkanych tylko 60), zatopione fragmenty lądu i pozostałości wulkaniczne. Nad morzem wznosi się łańcuch Gór Dynarskich, ze szczytami takimi jak Biokovo, Velika Kapela czy Petrova Gora. Pasma górskie to obszar krasowy, w którym występują liczne polja, podziemne strumienie i jaskinie. Na terenie kraju znajdują się także jeziora i rzeki – nurt tych ostatnich wykorzystuje się w transporcie międzynarodowym i w żegludze.
Chorwacja podzielona jest na trzy regiony geograficzne: przymorską – zwaną Dalmatyńską, górzystą – położoną w głębi lądu i stanowiącą centralną część państwa oraz rzeczną, inaczej Posawską lub Panońską z dolinami rzecznymi Sawy, Drawy, Dunaju czy Bosy.
Chorwacja leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego na wybrzeżu i kontynentalnego wewnątrz kraju. Nad morzem temperatura powietrza wynosi średnio od 3°C w styczniu i około 27°C w lipcu. Letnia pora roku jest sucha i gorąca – w Dubrowniku od czerwca do września słońce świeci nawet dziesięć godzin dziennie. Zimą słupek rtęci na termometrze rzadko spada poniżej pięciu stopni, ale często wieje chłodny wiatr i zdarzają się opady. W głębi lądu lato jest nieco łagodniejsze – temperatura powietrza wynosi ok. 25°C, ale częściej występuje deszcz, w styczniu zaś termometr pokazuje około 2-3°C. Występujący w górach klimat typowy dla wyżynnego ukształtowania terenu sprawia, że pogoda jest często nieprzewidywalna – zdarzają się nagłe opady deszczu. Zimą występują nawet ujemne temperatury, latem zaś średnie wartości to około 17°C.
Chorwacja podzielona jest na trzy regiony geograficzne: przymorską – zwaną Dalmatyńską, górzystą – położoną w głębi lądu i stanowiącą centralną część państwa oraz rzeczną, inaczej Posawską lub Panońską z dolinami rzecznymi Sawy, Drawy, Dunaju czy Bosy.
Chorwacja leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego na wybrzeżu i kontynentalnego wewnątrz kraju. Nad morzem temperatura powietrza wynosi średnio od 3°C w styczniu i około 27°C w lipcu. Letnia pora roku jest sucha i gorąca – w Dubrowniku od czerwca do września słońce świeci nawet dziesięć godzin dziennie. Zimą słupek rtęci na termometrze rzadko spada poniżej pięciu stopni, ale często wieje chłodny wiatr i zdarzają się opady. W głębi lądu lato jest nieco łagodniejsze – temperatura powietrza wynosi ok. 25°C, ale częściej występuje deszcz, w styczniu zaś termometr pokazuje około 2-3°C. Występujący w górach klimat typowy dla wyżynnego ukształtowania terenu sprawia, że pogoda jest często nieprzewidywalna – zdarzają się nagłe opady deszczu. Zimą występują nawet ujemne temperatury, latem zaś średnie wartości to około 17°C.
Kultura i Religia
Choć tereny dzisiejszej Chorwacji przez stulecia były zdominowane przez narody różnych wierzeń i kultur – wystarczy wspomnieć o Węgrach, Habsburgach, czy tureckich Osmanach – dziś prawie 90% mieszkańców kraju deklaruje, że wyznaje chrześcijaństwo, w tym ponad 80% katolicyzm. Religia jest tu często łączona z tożsamością narodową i odróżnia naród chorwacki od sąsiadów: Serbowie kultywują prawosławie, a Bośniacy islam. Lata braku autonomii państwowej sprawiły, że Chorwaci są bardzo przywiązani do tradycji i podkreślają swoją niezależność wobec innych nardów Półwyspu Bałkańskiego – lepiej nie nazywać Chorwacji Jugosławią i nie porównywać jej do sąsiadujących krajów, bo może to być duże faux pas!
Chorwaci słyną nie tylko z przywiązania do własnego kraju, ale też z gościnności i ze wspaniałego podejścia do odwiedzających ich turystów. Tutejsza tradycja nakazuje, by pan domu zaproponował gościom coś do picia. Najczęściej jest to wino, nie tylko dlatego, że chorwackie odmiany winogron uchodzą za jedne z najlepszych w Europie, ale przede wszystkim ze względu na swój wyjątkowy obyczajowy status. Mieszkańcy Bałkan wierzą, że czerwony napój bogów ma uzdrawiającą moc i, szczególnie podczas Wielkanocy, należy raczyć się nim jak najczęściej.
Taniec stanowi istotny element kultury chorwackiej. W kraju tańczy każdy, bez względu na to, czy mieszka na słonecznym wybrzeżu, czy w wietrznych górach. Ludowe tany w akompaniamencie śpiewu zaczynają się spokojnie – uczestnicy ruszają się powoli we wspólnym okręgu. Tempo stopniowo wzrasta, głosy milkną i finalnie taniec zmienia się w ekspresyjny korowód pełen żywiołowych par. Tradycyjne pląsy pokazują naturę Chorwatów, którzy są przecież otwarci, weseli i życzliwi wobec przyjezdnych!
Chorwaci słyną nie tylko z przywiązania do własnego kraju, ale też z gościnności i ze wspaniałego podejścia do odwiedzających ich turystów. Tutejsza tradycja nakazuje, by pan domu zaproponował gościom coś do picia. Najczęściej jest to wino, nie tylko dlatego, że chorwackie odmiany winogron uchodzą za jedne z najlepszych w Europie, ale przede wszystkim ze względu na swój wyjątkowy obyczajowy status. Mieszkańcy Bałkan wierzą, że czerwony napój bogów ma uzdrawiającą moc i, szczególnie podczas Wielkanocy, należy raczyć się nim jak najczęściej.
Taniec stanowi istotny element kultury chorwackiej. W kraju tańczy każdy, bez względu na to, czy mieszka na słonecznym wybrzeżu, czy w wietrznych górach. Ludowe tany w akompaniamencie śpiewu zaczynają się spokojnie – uczestnicy ruszają się powoli we wspólnym okręgu. Tempo stopniowo wzrasta, głosy milkną i finalnie taniec zmienia się w ekspresyjny korowód pełen żywiołowych par. Tradycyjne pląsy pokazują naturę Chorwatów, którzy są przecież otwarci, weseli i życzliwi wobec przyjezdnych!
Wycieczka do Chorwacji
Najpiękniejsze plaże Chorwacji
Choć Chorwacja słynie przede wszystkim z plaż żwirowych i kamienistych, nie znaczy to, że podczas Waszych luksusowych wakacji nie będziecie mogli korzystać ze wszystkich przyjemności pobytu w nadmorskim kraju!
Romantykom i amatorom nieoczywistych rozwiązań polecamy plażę Pasjaca w okolicy Dubrownika, do której dostać się można jedynie po stromych schodach. Jeśli przebywacie na wyspie Hvar, możecie wynająć łódkę lub taksówkę i zwiedzić malownicze plaże otaczające Wyspy Paklińskie, zaś będąc na Istrii nie możecie ominąć plaż Przylądka Kamenjak, gdzie niekiedy pojawiają się delfiny. A w samym Dubrowniku? Oczywiście plaża Banje, z przepięknym widokiem na Stare Miasto! Ekskluzywna wycieczka do Chorwacji to wszak doskonała sposobność, by poczuć uroki plażowania od najrozmaitszych stron!
Romantykom i amatorom nieoczywistych rozwiązań polecamy plażę Pasjaca w okolicy Dubrownika, do której dostać się można jedynie po stromych schodach. Jeśli przebywacie na wyspie Hvar, możecie wynająć łódkę lub taksówkę i zwiedzić malownicze plaże otaczające Wyspy Paklińskie, zaś będąc na Istrii nie możecie ominąć plaż Przylądka Kamenjak, gdzie niekiedy pojawiają się delfiny. A w samym Dubrowniku? Oczywiście plaża Banje, z przepięknym widokiem na Stare Miasto! Ekskluzywna wycieczka do Chorwacji to wszak doskonała sposobność, by poczuć uroki plażowania od najrozmaitszych stron!
Chorwacja – zabytki UNESCO
Choć Chorwacja to kraj pięć razy mniejszy od Polski, na jej terenie znajduje się aż siedem obiektów wpisanych na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Może więc wasze luksusowe wakacje w Chorwacji wykorzystacie na poznanie chociaż kilku z nich?
Oczywiście nie można ominąć Starego Miasta w Dubrowniku, którego bezcenny układ architektoniczny jest prawdziwym cudem budownictwa; także krajobraz kulturowy wyspy Hvar uhonorowany został wpisaniem na tę listę, dlatego jeśli ekskluzywne wczasy w Chorwacji spędzacie właśnie w tym miejscu – zdecydowanie warto skorzystać z okazji. Zbudowanego w III wieku Pałacu Dioklecjana w Splicie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, podobnie jak zabytkowej starówki Trogiru, jeśli jednak nie znacie tych miejsc, to luksusowa wycieczka do Chorwacji będzie doskonałą sposobnością, żeby się z nimi zapoznać!
Oczywiście nie można ominąć Starego Miasta w Dubrowniku, którego bezcenny układ architektoniczny jest prawdziwym cudem budownictwa; także krajobraz kulturowy wyspy Hvar uhonorowany został wpisaniem na tę listę, dlatego jeśli ekskluzywne wczasy w Chorwacji spędzacie właśnie w tym miejscu – zdecydowanie warto skorzystać z okazji. Zbudowanego w III wieku Pałacu Dioklecjana w Splicie chyba nikomu nie trzeba przedstawiać, podobnie jak zabytkowej starówki Trogiru, jeśli jednak nie znacie tych miejsc, to luksusowa wycieczka do Chorwacji będzie doskonałą sposobnością, żeby się z nimi zapoznać!
Luksusowe hotele w Chorwacji
Luksusowe hotele w Chorwacji to prawdziwe perełki stylu i elegancji, niejednokrotnie usytuowane w zabytkowych, wiekowych rezydencjach. W Dubrowniku znajdziecie zarówno spore, pięciogwiazdkowe obiekty tak znanych sieci jak Hilton czy nagradzany jako jeden z najlepszych na świecie Sun Gardens Dubrovnik, jak też stylowe wille, np. Villa Orsula, oferujące jedynie kilkanaście klimatycznych pokoi i apartamentów. Hvar zaprasza do zabytkowego, pięciogwiazdkowego Palace Elizabeth, podczas gdy na Korculi zanocować możecie w luksusowym, pięknie odrestaurowanym Lesic Dimitri Palace. To nie koniec długiej listy pałaców – luksusowy hotel Palace Judita w Splicie zachwyci Was niepowtarzalnym urokiem!
Chorwacja – miejsca warte zobaczenia
Luksusowe wakacje w Chorwacji to wyborna okazja, żeby poznać ten ciepły, pogodny kraj, w którym urlop spędzić można zarówno na którejś z wysp Morza Adriatyckiego – romantycznej, starożytnej Korculi lub na uważanym za jedną z dziesięciu najpiękniejszych wysp na świecie Hvarze – czy w jednym ze spektakularnych, pamiętających czasy rzymskie miast. Odkryjcie kręte uliczki zabytkowego Dubrownika, zróbcie zakupy w eleganckim Splicie i odkryjcie bogactwo i urozmaicenie Istrii, a Wasza ekskluzywna wycieczka do Chorwacji okaże się niezapomnianą przygodą!
Oferty luksusowych podróży do Chorwacji
Luksusowe hotele w Chorwacji
Zobacz inne kraje, które mogą Cię zainteresować
Kiedy jechać do Chorwacji?
POGODA W CHORWACJI
Na terenie Chorwacji wyróżnić można dwa rodzaje klimatu – śródziemnomorski wzdłuż wybrzeża, a także kontynentalny – w głębi kraju. Wybrzeże Adriatyku wyróżnia się gorącym i suchym latem oraz chłodną i deszczową zimą. Temperatury w najcieplejszych miesiącach wahają się tu od 26 do 30 stopni w regionach nadbrzeżnych, 22–26 w części kontynentalnej i około 15–20 stopni Celsjusza w regionach górskich.
W zimie słupki rtęci wyraźnie spadają i wynoszą około 5–10 stopni na wybrzeżu i maksymalnie 5 stopni w interiorze. Najlepszym terminem na odwiedzenie Chorwacji są miesiące od maja aż do początku października, jednak szczyt sezonu przypada na miesiące wakacyjne – lipiec i sierpień – kiedy na wybrzeżu można cieszyć się nawet 10 słonecznymi godzinami dziennie.
Na terenie Chorwacji wyróżnić można dwa rodzaje klimatu – śródziemnomorski wzdłuż wybrzeża, a także kontynentalny – w głębi kraju. Wybrzeże Adriatyku wyróżnia się gorącym i suchym latem oraz chłodną i deszczową zimą. Temperatury w najcieplejszych miesiącach wahają się tu od 26 do 30 stopni w regionach nadbrzeżnych, 22–26 w części kontynentalnej i około 15–20 stopni Celsjusza w regionach górskich.
W zimie słupki rtęci wyraźnie spadają i wynoszą około 5–10 stopni na wybrzeżu i maksymalnie 5 stopni w interiorze. Najlepszym terminem na odwiedzenie Chorwacji są miesiące od maja aż do początku października, jednak szczyt sezonu przypada na miesiące wakacyjne – lipiec i sierpień – kiedy na wybrzeżu można cieszyć się nawet 10 słonecznymi godzinami dziennie.
najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
Chorwacja – inspiracje podróży
Zabytki Splitu i Trogiru
Podczas swoich luksusowych wakacji w Chorwacji nie zapomnij odwiedzić środkowej Dalmacji z jej dwoma najsłynniejszymi miastami – Splitem i Trogirem. Zwiedź wpisany na listę UNESCO Pałac Dioklecjana, zbudowany w Splicie...
Zobacz więcej Hvar – najbardziej słoneczna wyspa Chorwacji
Hvar to fascynująca wyspa, nie tylko zalana słońcem, ale też wypełniona pachnącymi polami lawendy, winnicami (koniecznie spróbuj produkowanego tutaj białego wina!), zabytkami i plażami. W jej największym mieście o tej...
Zobacz więcej Istria czy Korcula?
Położony na samej północy półwysep Istria przyciąga wielbicieli lazurowego Adriatyku, zabytków i świetnej kuchni. Popływaj w czystym morzu przy jednym z wielu zakątków tutejszego wybrzeża, zobacz starożytną rzymską architekturę –...
Zobacz więcej Spacerem po Dubrowniku
W trakcie luksusowych wakacji w Chorwacji nie zapomnij odwiedzić słynnego Dubrownika – zwanego „perłą Adriatyku”, zwłaszcza jeśli jesteś fanką lub fanem Gry o tron! Łatwo zapomnieć, że to kontynentalny Zagrzeb,...
Zobacz więcej Wino i owoce morza
Chorwackie wybrzeża (razem z wyspami) są ponad dwukrotnie dłuższe od jej granic lądowych – nic więc dziwnego, że w chorwackiej kuchni można znaleźć sporo posiłków, których jednym z głównych składników...
Zobacz więcej