Dodaj własną opinię

Dodaj opinię
Destynacja: Chorwacja
Rodzaj:
Typ: wszystkie
Termin: wszystkie miesiące

Proponowane oferty

Sortuj

Oferty podróży do Chorwacji

Chorwacja i Czarnogóra – perły Adriatyku

Od 6100 zł / os. 6 dni z przelotem
Zwiedzanie i wypoczynek
Czarnogóra, Chorwacja — Dubrownik, Zatoka Kotorska

Odkryjcie Chorwację i Czarnogórę, a w nich dwie perełki – wpisane na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO Dubrownik i Kotor! Przed wami wypoczynek w luksusowych hotelach położonych w cichej i spokojnej okolicy, miasteczka o nieporównanym uroku, setki malowniczych plaż, lagun, wielobarwnej przyrody, a także fiordów! Podróż do Chorwacji i Czarnogóry to idealna propozycja zarówno dla miłośników błogiego wypoczynku, miłośników historii i kultury, jak i górskich aktywności, dajcie się więc zauroczyć fantastycznym krajobrazom i pięknym starówkom, pokosztujcie tutejszych smakołyków i wina, pogłaskajcie kotorskie koty i popływajcie w czystych wodach Adriatyku.

  • Odwiedź najbardziej fotogeniczne miasto Chorwacji – malowniczy Dubrownik
  • Odkryj najbardziej wysunięty na południe fiord w Europie
...

Chorwacja – pełnia życia

Od 9300 zł / os. 10 dni z przelotem
Zwiedzanie i wypoczynek
Chorwacja — Split, Hvar, Korcula, Dubrownik

Wakacje w Chorwacji to zapierające dech w piersi krajobrazy, wytworne hotele, fascynująca kultura i wspaniałe pejzaże oraz upajające wino południowego wybrzeża Dalmacji. Podczas wycieczki nie tylko zobaczycie najważniejsze miasta regionu – słynący z elegancji Split i najeżony wieżami Dubrownik – ale także wypoczniecie na wyspie Hvar, uznawanej za jedną z najpiękniejszych wysp na świecie. Czeka na Was kraj Nikoli Tesli i Marco Polo, przesycony aromatem lawendy, cytrusów i… rakii!

  • Odkryj Split, najbardziej eleganckie miasto Chorwacji
  • Przespaceruj się po urzekającym Dubrowniku, gdzie pośród średniowiecznych zabytków kryją się plenery, w których kręcono „Gwiezdne Wojny” i „Grę o Tron”
...
Informacje ogólne

Informacje ogólne

  1. Strefa czasowa

  2. GMT + 2

  3. Stolica

  4. Zagrzeb

  5. Populacja

  6. 4 149 000

  7. Powierzchnia

  8. 56 594 km2

  9. Język

  10. chorwacki

  11. Waluta

  12. Kuna (1 HKR to 100 lip). Banknoty mają nominały 10, 20, 50, 100, 200, 500 i 1000 HKR, monety 1, 2 i 5 HRK oraz 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lp.

    1 USD – 6,53 HRK
    1 PLN – 1,65 HRK

Zwiń
Informacje praktyczne

Informacje praktyczne

  1. Informacje wizowe i opłaty lotniskowe

  2. Od obywateli RP, udających się do Chorwacji, nie są wymagane ani wizy, ani nie przeprowadza się kontroli dokumentów, ponieważ oba te kraje należą do Unii Europejskiej. Nie zwalnia to jednak obywateli polskich od obowiązku posiadania ważnego paszportu lub dowodu osobistego, który należy okazać na życzenie odpowiednich władz.

  3. Szczepienia

  4. Przed wyjazdem do Chorwacji nie obowiązują szczepienia ochronne, warto jednak rozważyć zaszczepienie się przeciw tężcowi, błonicy i polio (ok. 150 zł) oraz żółtaczce pokarmowej (ok. 250 zł każda dawka szczepionki). Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.

  5. Napiwki

  6. W restauracjach i barach zostawia się zazwyczaj napiwek w wysokości 10% rachunku, w taksówce można dać kierowcy 2-3 kuny więcej niż kwota na rachunku.

  7. Ceny jedzenia

  8. Ceny jedzenia w Chorwacji są wyższe od polskich, szczególnie w Dubrowniku – tu może być drożej nawet o 50%.

    Przykładowe ceny:

    Woda mineralna 1,5 l – 5 HRK
    Piwo 0,5 l – od 16 HRK
    Lokalne piwo beczkowe w restauracji – 40 HRK
    Wino 0,7 l – od 60 HRK
    Kawa w restauracji – 7 HRK
    Coca cola 2 l – 12 HRK
    Posiłek w taniej restauracji – około 60 HRK
    Kolacja w lepszym lokalu w centrum Dubrownika – około 100 HRK
    Ajvar 350 g – 15 HRK
    Oliwa z oliwek 1 l – 50 HRK
    Oliwki czarne 700 g – 15 HRK
    Miejscowa szynka dojrzewająca Prsut 100 g – 19 HRK
    Ser Tilzit wędzony 100 g – 7 HRK

  9. Ciekawostki
    • W Chorwacji znajduje się najmniejsze miasto świata według Księgi Rekordów Guinnessa, zwane Hum. Statystyki mówią, że liczba mieszkańców wynosi zaledwie siedemnaście osób!
    • U wybrzeży Splitu i Dubrovnika zostały nakręcone kadry „Gry o Tron” – jednej z najbardziej chyba rozpoznawalnych produkcji współczesnego kina popularnego. Winter is coming, ale z pewnością nie do Chorwacji!
    • Niewielka powierzchnia Chorwacji skrywa mnóstwo zieleni! Na jej terenie znajdziecie aż jedenaście parków narodowych i dwa rezerwaty przyrodnicze, które zajmują w sumie dziesięć procent całego kraju.
    • Waluta chorwacka nazywa się dokładnie tak samo jak popularny gryzoń. Kuna to mały futrzany zwierzak, który z wyglądu przypomina trochę wiewiórkę, a trochę łasicę. Ciekawe tylko, czy nazwa pieniądza pochodzi od nazwy zwierzęcia, czy odwrotnie.
    • Skoro o zwierzętach mowa, warto wspomnieć, że rasa psa osławiona dzięki bajce z okrutną kobietą o dwóch kolorach włosów w roli głównej – Cruelli de Mon – wywodzi się prawdopodobnie z rejonów Chorwacji. Dalmatyńczyki, bo o nich mowa, zawdzięczają swoją nazwę geograficznemu i historycznemu rejonowi: Dalmacji. Czworonogi przywędrowały tam podobno już w średniowieczu i były wykorzystywane jako psy gończe.
    • W 1964 roku Alfred Hitchcock tak skomentował kończący się dzień w Zadarze: „Zadarski zachód słońca jest najpiękniejszy na świecie, piękniejszy jest niż oklaskiwany każdego wieczoru zachód w Key West na Florydzie”. Po takiej rekomendacji chyba nie macie innego wyjścia, jak tylko zobaczyć ten zachód na własne oczy!
    • Chorwacja jest idealnym miejscem na wakacje, nie tylko latem. Można tu wypoczywać także wiosną i wczesną jesienią, a urlopowy klimat zapewni aż 2715 słonecznych godzin w roku.
    • Chorwacka wyspa Brac ma zmienną linię brzegową. W zależności od kierunku wiatru piaski słynnej plaży Zlatni Rat przesuwają się w prawo lub w lewo. Zaskoczenie gwarantowane, gdy odwiedzacie plażę po raz kolejny, a jej granice są już w innym miejscu.
    • Chorwacja słynie ze świetnych miejsc do żeglowania, a to za sprawą 1244 wysp, półwyspów i malowniczych zatoczek. Można odkrywać miejsca wszystkim znane, jak choćby Hvar, Brac, Vis czy Korcula, albo zakątki mniej turystyczne, na których być może nie spotkacie żywego ducha!
    • Idealna pamiątka z Chorwacji to krawat! Brzmi absurdalnie? Być może, ale to właśnie tu został wynaleziony ten symbol męskiej elegancji. Zwyczaj zakładania krawatu narodził się kilkaset lat temu, gdy żołnierze wyruszali na wojnę. Stęsknione żony dawały swoim mężom kawałki chust, które na froncie miały przypominać o dalekiej miłości. Żołnierze zakładali materiały na szyje, by pamiętać o uczuciu i złożonej obietnicy wierności. Tak powstał współczesny krawat, który – choć z pierwotnym przeznaczeniem ma niewiele wspólnego – nadal dodaje powagi sytuacji.
    • W Splicie, w pałacu Dioklecjana, znajduje się starożytny Sfinks. Nie jest może tak duży, jak te w Egipcie, ale na pewno jest oryginalny. Według źródeł, antyczna figura może mieć nawet 4000 lat.
    • Z Chorwacji pochodzą Marco Polo i Nikola Tesla. Tych panów nie trzeba nikomu przedstawiać: pierwszy z nich urodził się podobno na wyspie Korcula w 1254 roku i odbył w XII wieku podróż Jedwabnym Szlakiem do Chin. Drugi, Tesla – znany wynalazca i inżynier – przyszedł na świat we wsi Smiljan w 1853 roku. Studiował w Grazie, mieszkał także w Paryżu i w Budapeszcie, zmarł zaś w Nowym Jorku.
Zwiń
Jedzenie

Jedzenie

    Kuchnia chorwacka słynie ze świeżych ryb i owoców morza. Nic zresztą dziwnego, wszak położenie geograficzne – bliskość Adriatyku oraz jeziora i rzeki w głębi lądu – sprzyja miejscowym połowom, a turystów zachęca do odkrywania nowych morskich smaków. W restauracjach króluje ryba przyrządzana na wszystkie chyba możliwe sposoby: często spotyka się grillowaną makrelę, popularne są też pieczone dorady przyrządzane na sposób śródziemnomorski – obowiązkowo z czosnkiem lub natką pietruszki, polane aromatyczną oliwą z oliwek i skropione sokiem z cytryny. Miejscowi specjalizują się także w potrawach z dodatkiem tuńczyka i suszonego dorsza. Najsłynniejszym bodaj chorwackim daniem z owocami morza jest crni rizot, czyli czarne risotto, które kolor zawdzięcza niecodziennemu składnikowi: atramentowi z kałamarnicy.

    Jeśli wolicie lżejszą kuchnię, spróbujcie sałatki z ośmiornicą, kalmary, ostrygi i homary. Wybór jest naprawdę duży! Fani mięsa w Chorwacji na pewno odnajdą pyszne smaki! Polecamy degustację tradycyjnego dania meso ispod peke. Mięso polane oliwą i doprawione rozmarynem wkłada się wraz z warzywami do specjalnego naczynia przykrytego żarem i gotuje na ogniu przez około dwie godziny. Całość serwowana jest z chlebem, sałatą i winem. Popularne rodzaje mięs to przede wszystkim jagnięcina, cielęcina i drób – z nich powstają aromatyczne pieczenie, kebaby w arabskim stylu i grillowane szaszłyki. Jeśli w restauracji lub na bazarze ktoś zaproponuje Wam Prsut – koniecznie spróbujcie! Jest to szynka tradycyjnie wyrabiana w regionie Dalmacji i poddawana długiej naturalnej obróbce termicznej: wystawia się ją na działanie słońca i wiatru, a cały proces dojrzewania mięsa zajmuje około dwóch lat. Wśród dzieci niesłabnącą popularnością cieszą się cevapcici, czyli roladki z mielonego lub siekanego mięsa najczęściej jagnięcego, rzadziej wieprzowego. Podaje je się z cebulą i słynnym ajvarem – pastą z pieczonej papryki, bakłażana, pomidorów i czosnku.

    Co na deser? Wyboru słodkości nie brakuje! Miłośnicy wypieków nie mogą wyjechać z Chorwacji bez spróbowania kremsnity, czyli tradycyjnego ciasta przekładanego delikatnym kremem o waniliowym smaku. Polecamy także baklave – ta, choć kojarzy się z kuchnią turecką, znana jest też Chorwatom. Kuchnia chorwacka właśnie taka jest: łączy ze sobą wpływy nieistniejących już na tych terenach kultur i upodobań. Bez problemu znajdziemy dania inspirowane kuchnią śródziemnomorską, ale też arabską i słowiańską. Kulinarne tradycje różnych narodów mieszają się, tak samo, jak mieszają się kuchnie chorwackich regionów. Każdy dystrykt Chorwacji posiada własne jedzeniowe zwyczaje i regionalne potrawy. Zachęcamy więc do odbycia samodzielnej wyprawy śladami kuchni chorwackiej, lub – jak wolicie – kuchni chorwackich.

Zwiń
Wiedza

Wiedza

  1. Historia

  2. Dzisiejsza Chorwacja to region, który był w przeszłości zasiedlany przez niejeden naród – w czasach starożytnych mieszkali tu Grecy, następnie rejon zwany Dalmacją przejęli Rzymianie, zaś w VII wieku na te tereny wprowadzili się Słowianie, a wśród nich plemię zwane Hrvati, czyli Chorwaci. IX stulecie przyniosło formowanie się państwa chorwackiego, małe księstwa zrzeszały się w jedno, a Tomisław koronował się na króla Chorwacji. Niepodległość państwa nie trwała jednak długo, wybrzeże było bowiem atrakcyjnym terenem dla bogatszych królestw. Zaczęło się od najazdu Węgrów w 1089 roku i aż do XIX wieku Chorwacja była pod panowaniem obcych mocarstw, władzę sprawowali tu między innymi Turkowie Osmańscy, Wenecjanie, Francuzi, Habsburgowie, a w końcu Austro-Węgry.

    Ruchy niepodległościowe zaczęły się wraz z nastaniem Wiosny Ludów, jednak osiągnięcie niezależności nie było proste. U schyłku Wielkiej Wojny powstało państwo jednoczące Serbów, Chorwatów i Słoweńców, które z czasem przekształciło się w Jugosławię. Chorwaci w przededniu wybuchu drugiej wojny światowej zdołali uzyskać autonomię, ale wciąż w ramach kraju jugosłowiańskiego. Rok 1941 przyniósł zmiany – Niemcy najechały Jugosławię, do władzy w Chorwacji doszli faszystowscy ustasze wspierani przez Włochów. Powstało Państwo Chorwackie wspomagane przez Niemcy, jednak nie obyło się bez ofiar: kraj utracił część swoich poprzednich terenów, a w zamian przyłączono doń Bośnię i Hercegowinę. Po zakończeniu II wojny światowej państwo zostało wcielone do komunistycznej Jugosławii. W roku 1991 ogłosiło niepodległościową wojnę z komunistycznymi rządami i po trzech latach, aktywnie wspierana przez ONZ i organizacje międzynarodowe, Chorwacja wreszcie stała się niepodległym państwem. 2009 rok przyniósł członkostwo w NATO, a w 2012 roku ponad 60% procent Chorwatów głosowało w referendum za przyjęciem postulatów Unii Europejskiej. Ostatecznie 1 lipca 2013 roku Chorwacja dołączyła do Zjednoczonej Europy.

  3. Geografia

  4. Chorwacja jest niedużym krajem o łącznej powierzchni 56 594 km2 – to niewiele więcej od województw mazowieckiego i podlaskiego mierzonych razem. Republika Hrvatska graniczy z Węgrami, Słowenią, Serbią, Czarnogórą, Bośnią i Hercegowiną oraz od strony Adriatyku z Włochami. Chorwacja jest atrakcyjnym turystycznych kierunkiem przede wszystkim dzięki imponującej linii brzegowej, ciągnącej się przez prawie 6 tysięcy km. W skład wybrzeża wchodzą też wyspy (których jest aż 1185, w tym zamieszkanych tylko 60), zatopione fragmenty lądu i pozostałości wulkaniczne. Nad morzem wznosi się łańcuch Gór Dynarskich, ze szczytami takimi jak Biokovo, Velika Kapela czy Petrova Gora. Pasma górskie to obszar krasowy, w którym występują liczne polja, podziemne strumienie i jaskinie. Na terenie kraju znajdują się także jeziora i rzeki – nurt tych ostatnich wykorzystuje się w transporcie międzynarodowym i w żegludze.

    Chorwacja podzielona jest na trzy regiony geograficzne: przymorską – zwaną Dalmatyńską, górzystą – położoną w głębi lądu i stanowiącą centralną część państwa oraz rzeczną, inaczej Posawską lub Panońską z dolinami rzecznymi Sawy, Drawy, Dunaju czy Bosy.

    Chorwacja leży w strefie klimatu śródziemnomorskiego na wybrzeżu i kontynentalnego wewnątrz kraju. Nad morzem temperatura powietrza wynosi średnio od 3°C w styczniu i około 27°C w lipcu. Letnia pora roku jest sucha i gorąca – w Dubrowniku od czerwca do września słońce świeci nawet dziesięć godzin dziennie. Zimą słupek rtęci na termometrze rzadko spada poniżej pięciu stopni, ale często wieje chłodny wiatr i zdarzają się opady. W głębi lądu lato jest nieco łagodniejsze – temperatura powietrza wynosi ok. 25°C, ale częściej występuje deszcz, w styczniu zaś termometr pokazuje około 2-3°C. Występujący w górach klimat typowy dla wyżynnego ukształtowania terenu sprawia, że pogoda jest często nieprzewidywalna – zdarzają się nagłe opady deszczu. Zimą występują nawet ujemne temperatury, latem zaś średnie wartości to około 17°C.

  5. Kultura i religia

  6. Choć tereny dzisiejszej Chorwacji przez stulecia były zdominowane przez narody różnych wierzeń i kultur – wystarczy wspomnieć o Węgrach, Habsburgach, czy tureckich Osmanach – dziś prawie 90% mieszkańców kraju deklaruje, że wyznaje chrześcijaństwo, w tym ponad 80% katolicyzm. Religia jest tu często łączona z tożsamością narodową i odróżnia naród chorwacki od sąsiadów: Serbowie kultywują prawosławie, a Bośniacy islam. Lata braku autonomii państwowej sprawiły, że Chorwaci są bardzo przywiązani do tradycji i podkreślają swoją niezależność wobec innych nardów Półwyspu Bałkańskiego – lepiej nie nazywać Chorwacji Jugosławią i nie porównywać jej do sąsiadujących krajów, bo może to być duże faux pas!

    Chorwaci słyną nie tylko z przywiązania do własnego kraju, ale też z gościnności i ze wspaniałego podejścia do odwiedzających ich turystów. Tutejsza tradycja nakazuje, by pan domu zaproponował gościom coś do picia. Najczęściej jest to wino, nie tylko dlatego, że chorwackie odmiany winogron uchodzą za jedne z najlepszych w Europie, ale przede wszystkim ze względu na swój wyjątkowy obyczajowy status. Mieszkańcy Bałkan wierzą, że czerwony napój bogów ma uzdrawiającą moc i, szczególnie podczas Wielkanocy, należy raczyć się nim jak najczęściej.

    Taniec stanowi istotny element kultury chorwackiej. W kraju tańczy każdy, bez względu na to, czy mieszka na słonecznym wybrzeżu, czy w wietrznych górach. Ludowe tany w akompaniamencie śpiewu zaczynają się spokojnie – uczestnicy ruszają się powoli we wspólnym okręgu. Tempo stopniowo wzrasta, głosy milkną i finalnie taniec zmienia się w ekspresyjny korowód pełen żywiołowych par. Tradycyjne pląsy pokazują naturę Chorwatów, którzy są przecież otwarci, weseli i życzliwi wobec przyjezdnych!

Zwiń

Chorwacja - inspiracje podróży

Kiedy jechać do Chorwacji?

POGODA W CHORWACJI

Na terenie Chorwacji wyróżnić można dwa rodzaje klimatu – śródziemnomorski wzdłuż wybrzeża, a także kontynentalny – w głębi kraju. Wybrzeże Adriatyku wyróżnia się gorącym i suchym latem oraz chłodną i deszczową zimą. Temperatury w najcieplejszych miesiącach wahają się tu od 26 do 30 stopni w regionach nadbrzeżnych, 22–26 w części kontynentalnej i około 15–20 stopni Celsjusza w regionach górskich.

W zimie słupki rtęci wyraźnie spadają i wynoszą około 5–10 stopni na wybrzeżu i maksymalnie 5 stopni w interiorze. Najlepszym terminem na odwiedzenie Chorwacji są miesiące od maja aż do początku października, jednak szczyt sezonu przypada na miesiące wakacyjne – lipiec i sierpień – kiedy na wybrzeżu można cieszyć się nawet 10 słonecznymi godzinami dziennie.

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Planet Escape
Kraje, które mogą cię zainteresować

Kraje, które mogą cię zainteresować

Planet Escape
Oferty, które mogą cię zainteresować

Oferty, które mogą cię zainteresować