Dodaj własną opinię

Dodaj opinię

Wino i owoce morza

Chorwackie wybrzeża (razem z wyspami) są ponad dwukrotnie dłuższe od jej granic lądowych – nic więc dziwnego, że w chorwackiej kuchni można znaleźć sporo posiłków, których jednym z głównych składników są ryby i owoce morza! Spróbuj crni rizot, czyli czarnego risotto. Ryż jest barwiony sokiem z kałamarnic, a dodatkiem do niego są inne owoce morza, jak małże czy inne skorupiaki. Jeśli nie przepadasz za ryżem, inną opcją są grillowane kałamarnice, podawane zwykle z gotowanymi ziemniakami. Kolejna niezwykle popularna chorwacka potrawa to brudet, czyli rybny gulasz, prawie zawsze z dodatkiem cebuli, sosu pomidorowego i ziół. Do ryb i owoców morza świetnie pasuje białe luksusowe wino, w którego produkcji Chorwaci specjalizują się już od 2500 lat! Delektuj się szczepem Pošip hodowanym głównie na wyspie Korcula, Malvazija pochodzącym z Istrii czy popularną Graševiną, a przekonasz się, dlaczego uwielbiają ją Chorwaci!

Planet Escape
Kraje, które mogą cię zainteresować

Kraje, które mogą cię zainteresować

Planet Escape
Oferty, które mogą cię zainteresować

Oferty, które mogą cię zainteresować