Informacje ogólne
Strefa czasowa
GMT –4
Stolica
Basse-Terre
Język
francuski
Waluta
Euro (1 EUR to 100 centów). Banknoty mają nominały 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 euro, a monety 1 i 2 euro oraz 1, 2, 5, 10, 20 i 50 centów.
1 USD – 0,85 EUR
1 PLN – 0,22 EUR
1 USD – 0,85 EUR
1 PLN – 0,22 EUR
Powierzchnia
1628 km2
Populacja
396 000
Informacje praktyczne
Informacje wizowe i opłaty lotniskowe
Od obywateli RP, udających się na Gwadelupę, nie są wymagane ani wizy, ani nie przeprowadza się kontroli dokumentów, ponieważ oba te kraje należą do Unii Europejskiej (Gwadelupa jako terytorium zamorskie Francji). Nie zwalnia to jednak obywateli polskich od obowiązku posiadania ważnego paszportu lub dowodu osobistego, który należy okazać na życzenie odpowiednich władz.
Szczepienia
Wakacje na Gwadelupie nie wymagają zrobienia szczepień obowiązkowych, jednak jak w przypadku niemal każdej podróży zaleca się szczepienia przeciwko polio, błonicy i tężcowi (około 150 zł), durowi brzusznemu (około 230 zł) oraz wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B (około 250 zł każda dawka szczepionki. Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.
Napiwki
Zasady dotyczące napiwków na Gwadelupie są takie same jak we Francji – napiwki nie są tu zbyt powszechne, ponieważ znaczna większość restauracji oraz hoteli uwzględnia już w rachunku opłatę za obsługę, najczęściej w wysokości 10–15%. Wszystkie pozostałe napiwki są uznaniowe, jednak najczęściej nie są oczekiwane.
Ceny jedzenia
Poziom cen na Gwadelupie uchodzi za średni. Jest tu znacznie taniej niż na Saint Berthelemy czy Anguilli, jednak ceny produktów mogą być tu nawet 50% wyższe aniżeli na Arubie, Dominikanie czy innym z francuskich terytoriów zamorskich – Martynice. Niemniej jednak, lokalne produkty są tu stosunkowo tanie, oczywiście jak na warunki karaibskie.
Jedzenie
Gwadelupa uważana jest za jedną ze stolic kulinarnych całych Karaibów, a miejscowa kuchnia znajduje odzwierciedlenie w historii wyspy. Lokalne specjały łączą w sobie finezję kuchni francuskiej z przyprawami znanymi z dań afrykańskich i egzotyką receptur Azji Południowo-Wschodniej. Znajduje się tu ponad 200 restauracji – niektóre z nich w luksusowych hotelach, inne w uroczych, nadmorskich sceneriach, a jeszcze inne na werandach lokalnych domów.
Smaki spotykane na każdej z wysp tego niewielkiego archipelagu zaskoczą Was swoją odmiennością! Grande-Terre powita Was wyrafinowaną ofertą kulinarną, Basse-Terre bogatym wyborem dań kreolskich, La Desirade świeżymi owocami morza, Marie-Galante naturalnymi produktami z lokalnych, ekologicznych farm, a Les Saintes – słodkim kremem kokosowym Tourment d’amour. Ze względu na położenie geograficzne w menu każdej z wysp znajdziecie wiele świeżych ryb i owoców morza, z których szczególnie polecamy spróbować balaou – lokalnego gatunku niewielkich rybek, blaff – owoców morza gotowanych w przyprawionej zupie, chiquetaille – pikantnego dorsza podawanego w niewielkich kawałkach czy też oursin – potrawy z jeżowca!
Wśród kreolskich przysmaków zwróćcie uwagę na kassav – swego rodzaju naleśniki z manioku podawane na słono lub słodko, najczęściej z orzechami lub dżemem z guawy oraz bokit, podobny do indyjskiego pieczywa naan chlebek serwowany z mięsem, rybą lub warzywami. Do tego oczywiście tradycyjna kawa – w końcu to właśnie Gwadelupa była najstarszym regionem kawowym w obu Amerykach – lub przepyszny, karaibski rum! Przyjeżdżając na wyspę w sierpniu możecie odwiedzić również miejscowy festiwal kucharek, które ubrane w tradycyjne stroje przygotowują najsmaczniejsze dania z regionu Karaibów.
Smaki spotykane na każdej z wysp tego niewielkiego archipelagu zaskoczą Was swoją odmiennością! Grande-Terre powita Was wyrafinowaną ofertą kulinarną, Basse-Terre bogatym wyborem dań kreolskich, La Desirade świeżymi owocami morza, Marie-Galante naturalnymi produktami z lokalnych, ekologicznych farm, a Les Saintes – słodkim kremem kokosowym Tourment d’amour. Ze względu na położenie geograficzne w menu każdej z wysp znajdziecie wiele świeżych ryb i owoców morza, z których szczególnie polecamy spróbować balaou – lokalnego gatunku niewielkich rybek, blaff – owoców morza gotowanych w przyprawionej zupie, chiquetaille – pikantnego dorsza podawanego w niewielkich kawałkach czy też oursin – potrawy z jeżowca!
Wśród kreolskich przysmaków zwróćcie uwagę na kassav – swego rodzaju naleśniki z manioku podawane na słono lub słodko, najczęściej z orzechami lub dżemem z guawy oraz bokit, podobny do indyjskiego pieczywa naan chlebek serwowany z mięsem, rybą lub warzywami. Do tego oczywiście tradycyjna kawa – w końcu to właśnie Gwadelupa była najstarszym regionem kawowym w obu Amerykach – lub przepyszny, karaibski rum! Przyjeżdżając na wyspę w sierpniu możecie odwiedzić również miejscowy festiwal kucharek, które ubrane w tradycyjne stroje przygotowują najsmaczniejsze dania z regionu Karaibów.
Ciekawostki
- Stolica wyspy zajmuje teren jedynie 6 km², a zamieszkuje ją niecałe 13 000 mieszkańców.
- Gwadelupa początkowo nazywana była Karukerą, co oznacza Wyspę Pięknych Wód, Kolumb nadał jej nazwę Santa Maria de Guadelupe, dziś zaś miejscowi często nazywają ją skrótowo Gwada.
- Na Gwadelupie znajduje się Carbet Falls – jeden z najwyższych wodospadów w regionie Karaibów.
- Jako zamorskie terytorium Francji wyspa jest jednym z najbardziej oddalonych regionów Unii Europejskiej.
- Na wyspie znajduje się muzeum Saint John Perse’a – francuskiego poety i dyplomaty.
- Najważniejszymi towarami eksportowymi Gwadelupy są banany, cukier i rum.
- Położone we wschodniej części wyspy Saint-Francois nazywane jest nierzadko tutejszym Saint-Tropez!
- Tradycyjna karaibska rezydencja Zevallos, będąca pod koniec XIX wieku sercem działających w pobliżu cukrowni, zaprojektowana została przez studio Gustava Eiffela.
- Tutejszy cmentarz Morne-a-Leau jest jedną z najbardziej niesamowitych nekropolii na całych Antylach! Przypominający miasteczko umarłych, fascynuje przede wszystkim czarno-białymi szachownicami pokrywającymi każdy ze znajdujących się tu nagrobków.
- Na terenie Parku Archeologicznego Des Roches Gravees znaleźć możecie ponad 200 malowideł, których historia sięga ponad 1500 lat wstecz!
- Mitycznym szczytem Gwadelupy jest wulkan Soufiere. Na jego szczyt poprowadzonych jest kilka niezbyt wymagających szlaków pieszych, a z góry roztaczają się malownicze panoramy wyspy.
- W swojej historii Gwadelupa była jednym z największych producentów kawy w regionie. Obecnie podczas wakacji na wyspie możecie odwiedzić niewielkie muzeum – Cafes Chaulet – z tradycyjną rezydencją plantatora, kilkoma domami niewolników i zbiorem maszyn niezbędnych do produkcji kawy.
- Na terenie Gwadelupy znajduje się jedno lotnisko międzynarodowe – w Pointe-a-Pitre, posiadające regularne połączenia z Miami, Nowym Jorkiem, Paryżem, Brukselą i kilkoma lotniskami w regionie.
- W kwietniu na jednej z tutejszych wysp odbywa się Festiwal Kóz – Fete du Cabri – którego głównym punktem jest… kozi pokaz mody!
Poznaj szczegóły o kraju Gwadelupa
Historia
Odkryta w 1493 roku przez Krzysztofa Kolumba Gwadelupa aż do 1626 roku opierała się najazdom wojsk kolonizatorów, jednak w XVII wieku, po krótkim etapie panowania hiszpańskiego, władzę nad wyspą przejęli Francuzi. Koloniści w tym czasie walczyli z zamieszkującymi Gwadelupę społecznościami plemiennymi i masowo zaczęli sprowadzać w region Karaibów niewolników na lokalne plantacje cukru i kawy. Przez kolejne dziesięciolecia wyspa była zależna od pobliskiej Martyniki, a w latach 1759–1763 władzę sprawowali tu Brytyjczycy, którzy powrócili na wyspę także w latach 1810–1816 po mającej miejsce 8 lat wcześniej rewolcie niewolników. Ostateczne zniesienie niewolnictwa nastąpiło na Gwadelupie w roku 1848, a niemal 100 lat później wyspa uzyskała status francuskiego departamentu, który przemianowany został później na region Francji.
Po II wojnie światowej na wyspie pojawiły się ruchy niepodległościowe, jednak po apelach de Gaulle’a miejscowe władze przystały jedynie na większą autonomię. Do 2007 roku w skład regionu Gwadelupy wchodziły także Saint Martin i Saint Berthelemy, jednak w wyniku referendum wyspa została samodzielnym terytorium zamorskim.
Po II wojnie światowej na wyspie pojawiły się ruchy niepodległościowe, jednak po apelach de Gaulle’a miejscowe władze przystały jedynie na większą autonomię. Do 2007 roku w skład regionu Gwadelupy wchodziły także Saint Martin i Saint Berthelemy, jednak w wyniku referendum wyspa została samodzielnym terytorium zamorskim.
Geografia
Gwadelupa to region zamorski Francji składający się z pięciu głównych wysp: Basse-Terre, Grande-Terre, Marie-Galante, La Desirade i Iles des Saintes oraz mniejszych, bezludnych wysepek. Wyspy położone są około 30 km na północ od Dominiki i około 50 km na południowy wschód od Montserratu – terytorium zależnego Wielkiej Brytanii. Basse-Terre, stanowiąca ponad połowę obszaru lądowego Gwadelupy, z północy na południe przedzielona jest pasmem górskim, którego najwyższym szczytem jest wulkan Soufriere (1467 m n.p.m.). Na wyspach znajduje się też nieco gorących źródeł, a tutejsze wybrzeże poprzecinane jest zatokami i ciągnącymi się w nich malowniczymi plażami. Pozostałe wyspy są niemal płaskie.
Tropikalny klimat wyspy łagodzony jest północno-wschodnimi pasatami. Temperatura na wybrzeżu przez cały rok waha się średnio pomiędzy 25 a 28°C, choć w górach nierzadko spaść może do 15°, a na szczycie Soufriere – nawet do 0°C. Klimat wyspy charakteryzują dwie pory roku – sucha, nazywana też miejscowo postem kreolskim, trwająca od grudnia do kwietnia, oraz deszczowa – od lipca do przełomu września i października. Pomiędzy nimi występują dwie pory przejściowe, w których temperatura bywa zmienna. Huragany występują tu sporadycznie, jednak ich największe prawdopodobieństwo przypada na miesiące letnie – sierpień i wrzesień.
Tropikalny klimat wyspy łagodzony jest północno-wschodnimi pasatami. Temperatura na wybrzeżu przez cały rok waha się średnio pomiędzy 25 a 28°C, choć w górach nierzadko spaść może do 15°, a na szczycie Soufriere – nawet do 0°C. Klimat wyspy charakteryzują dwie pory roku – sucha, nazywana też miejscowo postem kreolskim, trwająca od grudnia do kwietnia, oraz deszczowa – od lipca do przełomu września i października. Pomiędzy nimi występują dwie pory przejściowe, w których temperatura bywa zmienna. Huragany występują tu sporadycznie, jednak ich największe prawdopodobieństwo przypada na miesiące letnie – sierpień i wrzesień.
Kultura i Religia
Na społeczność Gwadelupy składają się głównie Kreole, z których znaczna większość ma mieszane pochodzenie afrykańskie i europejskie. Ludność biała stanowiła tu większość, jednak od czasów rewolucji francuskiej jej populacja stale spada, stanowiąc obecnie jedynie około 2% mieszkańców. Ponad 80% społeczeństwa to katolicy, prócz tego występuje tu spory odsetek świadków Jehowy i protestantów oraz niewielka liczba muzułmanów.
Istotna na Gwadelupie jest także lokalna kultura, a podczas wakacji na wyspie wciąż można zobaczyć mnóstwo tradycyjnych strojów ludowych, w tym unikalny madras et foulard – kolorowe, często kraciaste chusty na głowę. Przekrój lokalnego folkloru świetnie zaobserwować można także podczas corocznego karnawału, odbywającego się przed wielkim postem, kiedy cały archipelag ożywa w rytm muzyki kreolskiej i lokalnych tańców ludowych.
Istotna na Gwadelupie jest także lokalna kultura, a podczas wakacji na wyspie wciąż można zobaczyć mnóstwo tradycyjnych strojów ludowych, w tym unikalny madras et foulard – kolorowe, często kraciaste chusty na głowę. Przekrój lokalnego folkloru świetnie zaobserwować można także podczas corocznego karnawału, odbywającego się przed wielkim postem, kiedy cały archipelag ożywa w rytm muzyki kreolskiej i lokalnych tańców ludowych.
Oferty podróży na Gwadelupę
Gwadelupa – miejsca warte zobaczenia
Kiedy jechać na Gwadelupę?
POGODA NA GWADELUPIE
Klimat Gwadelupy określa się jako tropikalny, łagodzony dzięki wiejącym w regionie północno-wschodnim pasatom. Pora sucha na wyspie trwa od grudnia aż do kwietnia lub początku maja, natomiast czas deszczowy przypada na miesiące letnie – od lipca aż do pierwszych dni października. W tym czasie w rejonie Karaibów występować mogą także huragany. Temperatura na wybrzeżu przez cały rok waha się w okolicy 25–28°C, choć wraz ze wzrostem wysokości na największej z wysp Basse-Terre słupki rtęci w okolicy szczytu Soufriere mogą spadać niemal do zera.
Klimat Gwadelupy określa się jako tropikalny, łagodzony dzięki wiejącym w regionie północno-wschodnim pasatom. Pora sucha na wyspie trwa od grudnia aż do kwietnia lub początku maja, natomiast czas deszczowy przypada na miesiące letnie – od lipca aż do pierwszych dni października. W tym czasie w rejonie Karaibów występować mogą także huragany. Temperatura na wybrzeżu przez cały rok waha się w okolicy 25–28°C, choć wraz ze wzrostem wysokości na największej z wysp Basse-Terre słupki rtęci w okolicy szczytu Soufriere mogą spadać niemal do zera.
najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
Gwadelupa – inspiracje podróżnicze
Karaibski rum
Podstawowe skojarzenie z Karaibami? Słońce, plaża i… rum! I nie dziwota, jako że jednym z bogactw naturalnych Gwadelupy jest trzcina cukrowa. Klimat wyspy sprzyja jej uprawie, dzięki czemu na Gwadelupie...
Zobacz więcej Trekking na wulkan
Aktywne wakacje na Gwadelupie? Oczywiście! Zdobądź najwyższy szczyt Małych Antyli – wulkan Soufriere, znajdujący się w południowej części Parku Narodowego Guadalupe. To stosunkowo młody wulkan (oczywiście w kategorii wieku wulkanu:...
Zobacz więcej Park Narodowy Guadalupe
Podróż na Gwadelupę to doskonała sposobność, by poznać unikatowy Park Narodowy Guadalupe, położony na wyspie Basse-Terre. Na jego terenie występuje największy na Małych Antylach las deszczowy, słynący ze swojej bioróżnorodności...
Zobacz więcej Najpiękniejsze plaże Gwadelupy
Poszukując najlepszych plaż na Gwadelupie skup się na wschodniej części archipelagu – wyspie Grande-Terre. To tu znajdziesz typowo karaibskie plaże ozdobione łańcuszkiem palm oraz lazurowymi wodami oceanu. Nie ograniczaj się...
Zobacz więcej