Dodaj własną opinię

Dodaj opinię
Destynacja: Saint Lucia
Rodzaj:
Typ: wszystkie
Termin: wszystkie miesiące

Proponowane oferty

Sortuj

Oferty podróży na Saint Lucia

Przepraszamy, brak ofert o wybranych właściwościach.

Spóbuj ponownie wybierając inny typ podróży, miesiąc lub destynację.

Informacje ogólne

Informacje ogólne

  1. Strefa czasowa

  2. GMT – 4

  3. Stolica

  4. Castries

  5. Populacja

  6. 182 000

  7. Powierzchnia

  8. 617 km2

  9. Język

  10. angielski

  11. Waluta

  12. Dolar wschodniokaraibski (1 XCD to 100 centów). Banknoty mają nominały 5, 10, 20, 50 i 100 dolarów, a monety 1 dolar oraz 5, 10 i 25 centów.

    1 PLN – 0,72 XCD
    1 USD – 2,70 XCD
    1 EUR – 3,20 XCD

Zwiń
Informacje praktyczne

Informacje praktyczne

  1. Informacje wizowe i opłaty lotniskowe

  2. Obywatele RP mogą przebywać na terenie Saint Lucia w celu turystycznym do 180 dni bez konieczności posiadania wizy, natomiast paszport powinien być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty wjazdu. Przy wjeździe na terytorium Saint Lucia władze imigracyjne mogą zażądać okazania biletu powrotnego.

  3. Szczepienia

  4. Przed udaniem się na wakacje na Saint Lucia zaleca się szczepienia przeciwko polio, błonicy i tężcowi (około 150 zł), durowi brzusznemu (około 230 zł) oraz wirusowemu zapaleniu wątroby typu A i B (około 250 zł każda dawka szczepionki). Brak szczepień obowiązkowych. Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.

  5. Napiwki

  6. Opłata za obsługę w hotelach i restauracjach – najczęściej w wysokości 10–15% – nierzadko doliczana jest do rachunku, wszelkie dodatkowe napiwki zależą już od własnego uznania. Napiwki dla taksówkarzy, pokojówek czy przewodników również są uznaniowe, choć najczęściej przyjętą kwotą jest około 2 USD za dzień dla pokojówki lub kierowcy oraz 10% ceny wycieczki dla przewodnika.

  7. Ceny jedzenia

  8. Saint Lucia uważana jest za jeden z najdroższych regionów na Karaibach. Najwyższe ceny – jak na większości okolicznych wysp – czekają Was w miejscach turystycznych oraz na wybrzeżu, najniższe na lokalnych targach i marketach.

    Przykładowe ceny:

    Posiłek w niedrogiej restauracji – 13 XCD
    Trzydaniowy posiłek w restauracji średniej klasy – 40 XCD
    Piwo lokalne 0,5 l – 5 XCD
    Piwo importowane 0,3 l – 8 XCD
    Wino średniej klasy – 21 XCD
    Cappuccino w kawiarni – 9 XCD
    Coca cola 0,3 l – 3 XCD
    Woda 1,5 l – 3,5 XCD
    Banany 1 kg – 4,5 XCD
    Pomarańcze 1 kg – 3 XCD

  9. Ciekawostki
    • Waluta używana na wyspie – dolar wschodniokaraibski – jest też oficjalnym środkiem płatniczym na wyspach Anguilla, Antigua i Barbuda, Dominika, Grenada, Montserrat, Saint Kitts i Nevis oraz Saint Vincent i Grenadyny.
    • Saint Lucia jest pierwszym i jednym z nielicznych na świecie krajów, któremu nazwę nadano na cześć kobiety.
    • "Ziemia, ludzie, światło" – to hasło stało się mottem wyspy po uzyskaniu niepodległości.
    • Wyspa powstała w wyniku aktywności wulkanicznej i posiada więcej górskich terenów niż inne karaibskie wyspy.
    • Narodowym zwierzęciem wyspy jest żyjący tu endemiczny gatunek papugi – amazonka modrogłowa.
    • Szacuje się, że 20% mieszkańców wyspy nie mówi po angielsku, który na Saint Lucia jest jedynym językiem urzędowym.
    • Znajdujący się na wyspie Sulphur Springs to jedyny wulkan na świecie, do którego można wjechać!
    • Większość mieszkańców Saint Lucia nie decyduje się na ślub, dopóki nie osiągnie wieku średniego.
    • Wszystkie plaże na wyspie są publiczne.
    • Oprócz słynnego karaibskiego rumu, podczas wakacji na wyspie spróbować możecie pysznego, lokalnego piwa – Piton.
    • Na wyspie urodziło się dwóch zdobywców Nagrody Nobla, stawiając Saint Lucia na drugim miejscu – za Wyspami Owczymi – pod względem laureatów tej nagrody w przeliczeniu na liczbę mieszkańców. Pierwsza z nich została przyznana Arthurowi Lewisowi w dziedzinie ekonomii, drugą zdobył Derek Walcott za swój wkład w poezję i literaturę.
    • Pierwsi mieszkańcy nazywali Saint Lucia wyspą legwanów.
    • Przed ostatecznym uzyskaniem niepodległości Saint Lucia przechodziła z rąk Francuzów i Brytyjczyków aż 14 razy, przez co zyskała przydomek „Heleny Indii Zachodnich”, odnoszący się do mitycznej Heleny trojańskiej.
    • Najpopularniejszymi towarami eksportowymi wyspy są banany i kakao.
    • Pas startowy największego na wyspie lotniska położony jest tak blisko wody, że musi on być zamknięty w momencie kiedy obok przepływają statki wycieczkowe lub towarowe. Dolecieć bezpośrednio możecie tu z Londynu oraz kilkunastu miast w Stanach Zjednoczonych.
    • Destylarnia Saint Lucia – wcześniej nazywana Roseau Valley – słynie z aż 21 odmian rumu.
    • Flaga Saint Lucia składa się z błękitu symbolizującego niebo i morze oraz dwóch trójkątów – żółtego i czarnego z białym konturem nawiązujących do wzgórz Piton – najbardziej charakterystycznego miejsca na wyspie. Kolory biały i czarny symbolizują tu harmonię pomiędzy białą a czarną rasą, żółty natomiast odnosi się do słońca oraz panującego na wyspie dobrobytu.
    • Okolice Saint Lucia to jedne z najlepszych na świecie miejsc do nurkowania.
Zwiń
Jedzenie

Jedzenie

    Kuchnia Saint Lucia to eklektyczna mieszanka smaków amerykańskich, europejskich, indyjskich i karaibskich. Daniem narodowym na wyspie jest green fig and saltfish – solona ryba z zielonymi figami, która pomimo nazwy samych fig nie zawiera. Miejscowi nazywają tak najważniejszy eksportowy produkt wyspy – niedojrzałe banany, których smak porównać można niekiedy do ziemniaków, przez co stanowią popularny składnik zarówno dań głównych, jak i przystawek czy sałatek. Banany zwykle gotuje się w głębokiej patelni, a następnie smaży wraz z ugotowaną rybą z dodatkiem cebuli, czosnku, kapusty, papryki i pomidorów. Same „zielone figi” są też popularnym dodatkiem do sałatki oraz zup.

    Na pierwsze danie jada się najczęściej bouyon – gęstą zupę z czerwonej fasoli, przygotowaną z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw, lub callaloo – zupę z taro czy też kolokazji jadalnej, w smaku podobnej do powszechnie używanego w Europie szpinaku. Wyspiarskie położenie Saint Lucia powoduje, że podczas wakacji spróbować będziecie mogli również świetnych ryb i owoców morza, zwłaszcza langouste – lokalnego gatunku homara, najczęściej gotowanego lub podsmażanego, czy akry – placków rybnych z solonego dorsza, mąki i miejscowych przypraw. Popularnymi deserami na Saint Lucia są regionalne odmiany pączków – choć nie tak słodkie jak te znane w Polsce – oraz przepyszne ciasta biszkoptowe, wytwarzane najczęściej z dodatkiem bananów, ananasów, soku pomarańczowego i orzechów włoskich. Wszystkie te dania polecamy popić tradycyjnym sokiem jabłkowym lub lokalnie warzonym piwem Piton.

Zwiń
Wiedza

Wiedza

  1. Historia

  2. Pierwszymi mieszkańcami wyspy byli Arawakowie, przybyli tu z Ameryki Południowej około 200–400 roku, którzy nadali jej nazwę Iouanalao, czyli Kraina Legwanów. W IX wieku Awarakowie wyparci zostali przez Karibów. Wyspa odkryta została najprawdopodobniej w okolicy 1500 roku przez Krzysztofa Kolumba, a pierwsze próby kolonizacyjne nastąpiły dopiero 100 lat później. Początkowo pozostawała pod panowaniem brytyjskim, jednak w trakcie następnych stuleci kilkunastokrotnie trafiała także pod władze francuskie. Oba te narody w czasie swojego panowania sprowadzały na wyspę niewolników z Afryki. Od 1803 roku kraj wszedł w skład rozległych kolonii brytyjskich. Saint Lucia swoją walkę o niepodległość rozpoczęła w roku 1924, kiedy ówczesna konstytucja zezwoliła na działanie reprezentatywnego rządu. W czasach powojennych kraj dołączył do Federacji Indii Zachodnich, a następnie przyjął status stowarzyszenia z Wielką Brytanią, jednak 22 lutego 1979 roku oficjalnie ogłosił niepodległość jako demokracja parlamentarna.

  3. Geografia

  4. Saint Lucia to niewielkie państwo wyspiarskie leżące w rejonie Małych Antyli, wchodzące w skład Wysp Zawietrznych. Wyspa położona jest około 40 kilometrów na południe od Martyniki i około 35 kilometrów na północny wschód od Saint Vincent. Saint Lucia jest wyspą pochodzenia wulkanicznego. Z północy na południe podzielona jest centralnym grzbietem zalesionych gór, z których najwyższym szczytem jest Mount Gimie o wysokości 959 m n.p.m. Na południowym zachodzie wyspy znajdują się dwa najbardziej charakterystyczne wzgórza, przypominające skalne piramidy – Gros Piton oraz Petit Piton o wysokości odpowiednio 798 i 750 m. Znaczna większość ludności wyspy skupiona jest w stolicy – Castries – oraz w mieście Vieux Fort, znajdującym się na południu, w pobliżu głównego lotniska kraju.

    Na wyspie wyróżnić można klimat tropikalny z porą suchą trwającą od grudnia do kwietnia i typową porą deszczową od maja do września, niekiedy nawet do października. Średnia temperatura na wyspie wynosi około 27°C, jednak nawet w najchłodniejszych miesiącach nie spada poniżej 20 stopni. Ilość opadów uwarunkowana jest wysokością i ukształtowaniem terenu, na wybrzeżu wynosi ona jedynie 1300 mm, podczas gdy w interiorze wyspy niekiedy jest to wartość nawet trzykrotnie wyższa.

  5. Kultura i religia

  6. Prawie 85% mieszkańców wyspy to ludność czarnoskóra – co odzwierciedla także historię niewolnictwa na wyspie – z pozostałą niewielką mniejszością mulatów, ludzi białych lub pochodzenia wschodnioindyjskiego. Głównym używanym językiem jest tu gwara francuska w swojej kreolskiej odmianie kweyol, choć stopniowo wypiera go język angielski posiadający na Saint Lucia status urzędowego.

    Główną religią na wyspie jest katolicyzm, choć obecni są tu też wyznawcy protestantyzmu czy odłamu adwentystów dnia siódmego. Jednym z charakterystycznych rytuałów na Saint Lucia są obrzędy po śmierci bliskiej osoby, kiedy w wieczór jej odejścia rodzina i przyjaciele organizują czuwanie. W mniejszych wioskach w uroczystości uczestniczy co najmniej jeden przedstawiciel każdego domostwa. Zmarły zostaje ułożony w najlepszym ubraniu wewnątrz domu, a zgromadzeni żegnają go, pijąc tradycyjny biały rum i mocną kawę oraz śpiewając hymny gospel autorstwa Iry Davisa Sankeya. Na zewnątrz domostwa atmosfera jest dużo bardziej rozrywkowa, a zaproszeni goście tańczą, grają w gry, opowiadają żarty.

Zwiń

Saint Lucia – inspiracje podróży

Kiedy jechać na Saint Lucia?

POGODA NA SAINT LUCIA

Klimat Saint Lucia określić można jako tropikalny i gorący przez cały rok. Wyróżnia się tu porę suchą, trwającą od połowy grudnia aż do początku kwietnia, oraz wilgotną i deszczową – od połowy czerwca aż do pierwszych dni października. Pomiędzy nimi występują dwa okresy przejściowe w których pogoda jest stosunkowo zróżnicowana. Słupki rtęci na Saint Lucia przez cały rok wskazują około 27–28°C, podobnie wysoka jest temperatura wody. Przez cały rok mieszkańcy wyspy mogą się również cieszyć 8 godzinami słonecznymi dziennie, jedynie w październiku niekiedy wypada ich 7. Ilość opadów jest tu zróżnicowana i zależna od wysokości terenu, a górzysty interior narażony jest na nie dużo bardziej.

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Planet Escape
Kraje, które mogą cię zainteresować

Kraje, które mogą cię zainteresować

Planet Escape
Oferty, które mogą cię zainteresować

Oferty, które mogą cię zainteresować