Dodaj własną opinię

Dodaj opinię
Destynacja: Turks i Caicos
Rodzaj:
Typ: wszystkie
Termin: wszystkie miesiące

Proponowane oferty

Sortuj

Oferty podróży na Turks i Caicos

COMO Parrot Cay 5*

Od 27900 zł / os. 9 dni z przelotem
Wypoczynek na plaży
Turks i Caicos — Turks i Caicos

7 nocy w hotelu COMO Parrot Cay 5* z przelotem i transferami

  • Zamieszkaj w jedynym hotelu na prywatnej wyspie
  • Pław się w luksusie w miejscu, do którego przyjeżdżają celebryci
...
Informacje ogólne

Informacje ogólne

  1. Strefa czasowa

  2. GMT - 5

  3. Stolica

  4. Cockburn Town

  5. Populacja

  6. 31 458

  7. Powierzchnia

  8. 948 km2

  9. Język

  10. angielski

  11. Waluta

  12. Dolar amerykański (1 USD to 100 centów). Banknoty posiadają nominały 100, 50, 20, 10, 5, 2 i 1 USD, a monety 50, 25, 10, 5 i 1 centów.

    1 EUR – 1,19 EUR
    1 PLN – 0,27 USD

Zwiń
Informacje praktyczne

Informacje praktyczne

  1. Informacje wizowe i opłaty lotniskowe

  2. Obywatele RP udający się w podróż do Turks i Caicos nie są zobowiązani do posiadania wiz na okres pobytu do 90 dni. Wjazd do kraju odbywa się na podstawie ważnego paszportu, należy także posiadać zakupiony bilet powrotny.

  3. Szczepienia

  4. Przed podróżą do Turks i Caicos nie ma obowiązku szczepień ochronnych, warto jednak rozważyć zaszczepienie się przeciw tężcowi, błonicy i polio (ok. 150 zł) oraz żółtaczce pokarmowej (ok. 250 zł każda dawka szczepionki). Ceny szczepień podano zgodnie z aktualnym cennikiem Centrum Szczepień Krakowskiego Szpitala Specjalistycznego im. Jana Pawła II.

  5. Napiwki

  6. W restauracji należy sprawdzić, czy do rachunku dodano 10% jego wartości za obsługę. Jeśli tak, przyjęte jest zostawienie 5% napiwku; jeśli nie, 15%. W przypadku kierowców taksówek jest to zwykle około 10%.

  7. Ceny jedzenia

  8. Ceny na Turks i Caicos są wyższe niż w Polsce. Wiąże się to głównie z tym, że większość tutejszej żywności jest importowana. By nieco zaoszczędzić, warto stołować się w lokalnych, rodzinnych restauracjach, wybierając z menu lokalne produkty, czyli owoce morza przyrządzane na rozmaite sposoby.

    Przykładowe ceny:

    Posiłek w taniej restauracji: około 25 USD
    Kolacja dla dwóch osób w lepszym lokalu: 75 USD
    Lokalne piwo beczkowe w restauracji: około 5 USD
    Kawa w restauracji: 7 USD
    Woda mineralna 0,33 l: 1,3 USD
    Piwo 0,5 l: 3 USD
    Butelka wina średniej klasy: 10 USD
    Pomarańcze 1 kg: 4 USD
    Coca cola 2 l: 3,5 USD

  9. Ciekawostki
    • Turks i Caicos to jedno z terytoriów zamorskich Wielkiej Brytanii (tzw. British Overseas Teritory). Władczynią jest królowa brytyjska Elżbieta II, która wyznacza reprezentującego ją gubernatora. Mieszkańcy wysp posiadają brytyjskie obywatelstwo.
    • Nazwa kraju nie pochodzi, wbrew powszechnej opinii, od rosnącego tutaj gatunku kaktusa (melocactusa, zwanego powszechnie Turk's cap cactus, czyli kaktusem z turecką czapką). W rzeczywistości nazwę Turks i Caicos wymyślili najprawdopodobniej XVIII-wieczni twórcy map, chcąc ostrzec przed ukrywającymi się na wyspach piratami. W Europie tych ostatnich nazywano często Turkami („Turks”). Caicos z kolei w języku rdzennych Indian Lucayan oznacza „ciąg wysp”.
    • Jednym ze sławnych piratów ukrywającym się na Turks i Caicos był Jack Rackham (Calico Jack). Popularność zawdzięczał jednak nie swym mizernym dokonaniom, ale towarzyszącym mu kobietom: Annie Bony – swej kochance, która uciekła od męża, oraz przebranej za mężczyznę Mary Read. Kiedy ich statek zaatakowała brytyjska marynarka, jedynie Anna i Mary stanęły do walki – Jack i reszta mężczyzn była na to zbyt pijana. Ostatecznie Calico Jack został powieszony, a kobiety uniknęły tego losu jedynie dzięki temu, że były w ciąży.
    • Wyspa Grand Turk to jedno z trzech miejsc pasujących do opisu amerykańskiego lądu, na którym po raz pierwszy wylądował Krzysztof Kolumb.
    • U zachodnich wybrzeży Turks i Caicos znaleziono najstarszy wrak europejskiego statku, datowany na około 1513 rok. Pochodzące z niego artefakty znajdują się w zbiorach Muzeum Narodowego w Cockburn Town.
    • Na wyspach wchodzących w skład Turks i Caicos nie ma rzek ani jezior. Woda pitna pochodzi z opadów lub kosztownego procesu odsalania wody morskiej.
    • U południowych wybrzeży wyspy Middle Caicos znajduje się największa na świecie rozpadlina rafy koralowej – Middle Caicos Ocean Hole. Jest dwukrotnie szersza (jej średnica to prawie 6 km!) od znanej i uważanej powszechnie za najbardziej rozległą Great Blue Hole u wybrzeży Belize.
    • Przez ponad sto lat na fladze Turks i Caicos widniało... igloo. Brytyjski urzędnik, zatwierdzając przysłany mu z wysp projekt flagi, pomylił kopczyki soli (na eksporcie której opierała się wówczas gospodarka kraju) z igloo i zapobiegawczo na jednym z nich kazał dorysować drzwi. Tak też na fladze państwa, w którym temperatura rzadko spada poniżej 18˚C, pojawił się dom ze śniegu.
    • Turks i Caicos są popularne wśród celebrytów. Własny dom posiada tutaj Bruce Willis, ślub na wyspie Parrot Cay w 2005 roku brał Ben Affleck, a Eva Longoria spędzała na wyspach swój miesiąc miodowy.
Zwiń
Jedzenie

Jedzenie

    Kuchnia Turks i Caicos skupia się wokół ryb i owoców morza. Najczęściej łowione, a następnie podawane w restauracjach ryby to grouper (graniki), snapper (lucjanowate) i rozmaite gatunki tuńczyka. Są przyrządzane na różnorodne sposoby – grillowane, smażone albo w postaci gulaszu.

    Jednym z ulubionych i najczęściej jedzonych owoców morza (a także potraw w ogóle!) są zamieszkujące wielkie muszle – konchy – morskie ślimaki, czyli conch. W listopadzie odbywa się nawet poświęcony im festiwal. Są przyrządzane właściwie na każdy możliwy sposób, w tym np. w cieście (conch fritters). Konchy zakorzeniły się mocno w tutejszej kulturze jedzenia głównie dlatego, że ich zaletą jest łatwa możliwość konserwowania: po złowieniu wystarczy je wysuszyć na słońcu, dzięki czemu razem z chlebem kukurydzianym były najczęstszą przekąską rybaków i żeglarzy. Inny często spożywany na tutejszych wyspach owoc morza to langusta (spiny lobster).

    Przez niedobór wody i żyznych gleb uprawa roli na Turks i Caicos była i jest mocno utrudniona, niemniej hoduje się tutaj kukurydzę, fasolę, kabaczki, papaję czy groszek (a właściwie pigeon pea, czyli nikla indyjska). Kiedyś głównym dodatkiem do ryb i owoców morza była kukurydza, dziś podaje się je raczej z importowanym ryżem.

Zwiń
Wiedza

Wiedza

  1. Historia

  2. Przed przybyciem Europejczyków wyspy zamieszkiwały plemiona Taino i Lucayan, zajmujące się uprawą ziemi, ogrodnictwem i połowami ryb i skorupiaków. Nie wiadomo, czy pierwszym przybyszem z Europy był Krzysztof Kolumb w 1492 roku, czy hiszpański konkwistador Juan Ponce de León w 1512 roku. Pewnym natomiast jest, że po tej dacie Hiszpanie wyłapywali rdzennych mieszkańców, by zmuszać ich do niewolniczej pracy na swą rzecz na terytoriach dzisiejszego Haiti i Dominikany. W połączeniu z chorobami, które przywieźli ze sobą konkwistadorzy, spowodowało to znaczące wyludnienie się wysp.

    Od połowy XVI wieku na Turks i Caicos zaczęto pozyskiwać sól. Przemysł ten rozwinęli głównie przybysze z Bermudów, którzy z czasem zaczęli osiedlać tu w tym celu pochodzących z Afryki niewolników. Z początkiem wojny o panowanie w Ameryce Północnej (1778–1783) tutejsze tereny przejęli Francuzi, ale na mocy pokoju paryskiego (który ustanawiał także Stany Zjednoczone samodzielnym państwem) Turks i Caicos zostały brytyjską kolonią. Amerykańscy lojaliści, czyli zwolennicy panowania Wielkiej Brytanii w USA, zaczęli osiedlać się wówczas w brytyjskich koloniach, w tym także na Turks i Caicos, przywożąc ze sobą czarnoskórych niewolników, którzy osiągnęli wkrótce liczebną przewagę nad mieszkańcami wysp przybyłymi z Europy. W latach 1873–1874 wyspy stały się częścią Jamajki, także brytyjskiej kolonii. Rozdzielono je dopiero w 1959 roku.

    W sierpniu 1976 roku Turks i Caicos uzyskały własny rząd, kierowany przez premiera. Działania ruchów niepodległościowych w latach 80. zostały powstrzymane przez wygraną w wyborach partii sprzeciwiającej się uzyskaniu suwerenności. W 2002 roku wyspy zostały ponownie ogłoszone brytyjskim terytorium zależnym, a ich mieszkańcy uzyskali brytyjskie obywatelstwo. Od 2016 roku premierem kraju jest pierwsza kobieta na tym stanowisku – Sharlene Cartwright-Robinson.

  3. Geografia

  4. Turks i Caicos to kraj wyspiarski, leżący na Karaibach, na północ od Haiti i Dominikany i na wschód od Kuby. Składa się z dwóch grup koralowych wysp: zachodnich Caicos i wschodnich Turks. Wśród wysp Turks zamieszkane są tylko dwie: Grand Turk, na której położona jest wyłącznie stolica kraju – Cockburn Town oraz Salt Cay. Największą wyspą należącą do Caicos jest słabo zaludnione Middle Caicos, z kolei najwięcej ludzi mieszka na Providenciales (prawie 24 tys., co stanowi 70% ludności całego kraju). Inne zamieszkane wyspy Caicos to: North Caicos, South Caicos i Parrot Cay.

    Wyspy są w większości nizinne; najwyższe wzniesienia to Blue Hills na Providenciales i Flamingo Hill na East Caicos, oba mierzące 48 m n.p.m. Linia brzegowa, otoczona rafą koralową, składa się z piaszczystych plaż, wapiennych skałek i lasów namorzynowych. Wewnątrz lądu znajduje się sporo bagien i jaskiń – zarówno naziemnych (najbardziej znane to Conch Bar Caves na Middle Caicos), jak i podziemnych, oraz lejów krasowych, a także salin. Najczęściej spotykanym gatunkiem drzewa jest palma, a formacje roślinne to lasy równikowe lub (częściej spotykane) suchorośla przypominające sawannę.

    Klimat jest tropikalny, ze stosunkowo niewielkimi wahaniami temperatury (średnia 27˚C). Pory roku pokrywają się z europejskimi. W zimie średnia temperatura to 23,5˚C, a w lecie – 28 stopni. Turks i Caicos to dość suchy kraj w porównaniu z innymi państwami na Karaibach. Najwięcej deszczu spada od września do grudnia.

  5. Kultura i religia

  6. Dzisiejsze Turks i Caicos zamieszkuje głównie ludność pochodzenia afrykańskiego – Afrokaraibów (87%) – i europejskiego (7,9%). Część Afrokaraibów to migranci z Haiti, którzy zamieszkali tutaj ze względu na lepsze warunki ekonomiczne. Choć językiem urzędowym jest angielski, wielu mieszkańców posługuje się także rodzimą odmianą języka kreolskiego, opartą na angielskim. Migranci z Haiti używają z kolei haitańskiej wersji kreolskiego, opartej na języku francuskim. Dominującym wyznaniem (86%) jest chrześcijaństwo różnych odłamów, z przewagą baptystów, a także wyznawcami zielonoświątkowego Kościoła Bożego, katolików, anglikanów i metodystów.

    Najszerzej rozpowszechnionym i najbardziej znanym elementem tutejszej kultury jest muzyka zwana ripsaw, która rozwinęła się w czasach niewolnictwa. Jej charakterystycznym elementem jest używanie jako instrumentu... piły ręcznej, o którą pociera się inne narzędzie – zazwyczaj ostrze noża albo śrubokrętu. Piłom akompaniują także gitary, bębny czy trójkąty. Corocznie odbywa się tutaj Music and Cultural Festival, na którym występują nie tylko lokalni mieszkańcy, ale także artyści pochodzący z innych części Karaibów czy Stanów Zjednoczonych. Sportem narodowym jest krykiet, ale popularna jest także piłka nożna, łowienie ryb i żeglarstwo. Kontynuowana jest także tradycja wyplatania koszyków i czapek ze słomy.

Zwiń
Wakacje

Turks i Caicos – inspiracje podróży

Kiedy jechać na Turks i Caicos?

POGODA NA TURKS I CAICOS

Turks i Caicos leży w strefie klimatu tropikalnego. W ciągu roku występują tu niewielkie wahania temperatur. Pory roku pokrywają się z europejskimi: najcieplej jest od maja do października (ze średnią temperaturą 28˚C, w ciągu dnia często przekraczającą 30 stopni), najchłodniej – od grudnia do marca (odpowiednio 23,5˚C). Największe opady deszczu – choć i tak stosunkowo niewielkie w porównaniu z innymi karaibskimi wyspami – występują między wrześniem i grudniem, a najbardziej deszczowy miesiąc to listopad. Region Turks i Caicos jest nawiedzany przez huragany, których oficjalny sezon ogłasza się od początku czerwca do końca listopada, jednak w przeszłości większość z nich wystąpiło między końcówką sierpnia a połową września.

Nie polecamy

Przeciętna

Dobra

Najlepsza

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII