Podczas luksusowych wakacji we Francji rozkoszuj się tamtejszym jedzeniem! Jest w czym wybierać: Francuzi produkują co najmniej kilkaset rodzajów sera, choć niektórzy twierdzą, że ta liczba sięga nawet 1600. Spróbuj chociaż kilku rodzajów! Można je dzielić ze względu na rodzaj mleka, z którego są wytwarzane – na krowie, kozie i owcze, stopień twardości i kolor – twarde (cantal, comte, emmental, mimolette), miękkie (camembert, brie, epoisses, gapeiron, munster) i błękitne (Bleu d’Auvergne, Bleu de Bresse, Bleu des Causse), a także pod kątem sposobu wytwarzania: na farmach lub fabrycznie. Przekonaj się, jak wybornie smakuje ser popity winem, którego produkuje się we Francji około… 8 miliardów butelek rocznie, a historia jego produkcji sięga jeszcze starożytności. Skosztuj też koniecznie potrawy, z którą zwykle kojarzona jest francuska kuchnia, czyli żabich udek –poszukaj ich w menu ekskluzywnych restauracji pod nazwą „des cuisses de grenouille” – często porównywanych w smaku do kurczaka.