Chorwackie wybrzeża (razem z wyspami) są ponad dwukrotnie dłuższe od jej granic lądowych – nic więc dziwnego, że w chorwackiej kuchni można znaleźć sporo posiłków, których jednym z głównych składników są ryby i owoce morza! Spróbuj crni rizot, czyli czarnego risotto. Ryż jest barwiony sokiem z kałamarnic, a dodatkiem do niego są inne owoce morza, jak małże czy inne skorupiaki. Jeśli nie przepadasz za ryżem, inną opcją są grillowane kałamarnice, podawane zwykle z gotowanymi ziemniakami. Kolejna niezwykle popularna chorwacka potrawa to brudet, czyli rybny gulasz, prawie zawsze z dodatkiem cebuli, sosu pomidorowego i ziół. Do ryb i owoców morza świetnie pasuje białe luksusowe wino, w którego produkcji Chorwaci specjalizują się już od 2500 lat! Delektuj się szczepem Pošip hodowanym głównie na wyspie Korcula, Malvazija pochodzącym z Istrii czy popularną Graševiną, a przekonasz się, dlaczego uwielbiają ją Chorwaci!
Kraje, które mogą cię zainteresować
Kraje, które mogą cię zainteresować
Zainspirowany by rozpocząć przygodę życia?
Nie potrafisz się zdecydować? Porozmawiaj z kimś, kto już tam był! Skontaktuj się
Oferty, które mogą cię zainteresować
Od 14 300 zł
Od 14500 zł
Od 15 200 zł
Oferty, które mogą cię zainteresować
Od 11 800 zł