Informacje ogólne

Region winiarski w RPA jest jednym z najbardziej uznanych na świecie, słynącym z wyjątkowych win i malowniczych krajobrazów. Położony głównie w prowincji Western Cape, obejmuje różnorodne tereny, na których produkuje się wina o unikatowym charakterze i wysokiej jakości. Historia winiarstwa w RPA sięga XVII wieku, kiedy to holenderscy osadnicy zaczęli uprawiać winorośl, a później dołączyli do nich francuscy Hugenoci, wprowadzając zaawansowane techniki winiarskie.

Stellenbosch, Paarl i Franschhoek to trzy najważniejsze subregiony winiarskie w Western Cape. Stellenbosch, będący sercem winiarstwa RPA, oferuje idealne warunki klimatyczne do uprawy winorośli, dzięki ciepłemu klimatowi śródziemnomorskiemu i bogatej, zróżnicowanej glebie. Wina z tego regionu, szczególnie czerwone, takie jak Cabernet Sauvignon i Pinotage – charakterystyczna odmiana dla RPA – zdobywają międzynarodowe uznanie. Oprócz wspaniałych win, region ten oferuje turystom wycieczki po winnicach, degustacje, a także możliwość uczestnictwa w warsztatach winiarskich. Paarl, z kolei, słynie z winnic otoczonych majestatycznymi górami, gdzie produkowane są zarówno wina czerwone, jak i białe, w tym Chardonnay i Chenin Blanc. Franschhoek, czyli „Francuski Zakątek”, położone jest około 75 kilometrów na wschód od Kapsztadu i słynie z francuskiego dziedzictwa. Założone przez hugenotów w XVII wieku, miasto to szybko stało się centrum produkcji wina. Dziś zachwyca urokiem oraz wyjątkowymi winiarniami, które kontynuują tradycje francuskich osadników. Franschhoek jest znane z produkcji zarówno czerwonych, jak i białych win, szczególnie cenione są tutaj odmiany takie jak Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Kiedy jechać?

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII