Informacje ogólne

Chengdu to tętniąca życiem, nowoczesna i zamożna stolica prowincji Syczuan, ważny węzeł komunikacyjny, który podczas podróży po Chinach trudno ominąć. Choć miasto jest wielkie, tłoczne, a chaotyczny ruch uliczny może przyprawiać o zawrót głowy, to Chengdu nie brakuje jednak uroku – zielone, rozległe parki, pachnące kadzidłem świątynie, tradycyjne herbaciarnie, muzea prezentujące pamiątki liczącej ponad 3 tysiące lat historii królestwa Shu – to tylko niektóre z tutejszych atrakcji. Jednak tym, co jako pierwsze przychodzi na myśl, gdy wspomina się Chengdu, są puszyste, pełne leniwego wdzięku pandy. W pobliskim rezerwacie żyje ich ponad 50. Jeśli wybierzecie się tu w godzinach porannych, zobaczycie, z jakim entuzjazmem te wielkie, biało-czarne misie pałaszują złożone z bambusów śniadanie.

Chengdu znane jest ze słynnej kuchni syczuańskiej, której pikanteria wyciska łzy z oczu. Wieprzowina z czerwonymi papryczkami, wonton, szaszłyki chili i najlepszy hot pot w całych Chinach – przygotujcie się na niepowtarzalne wrażenia kulinarne! Najlepiej pokosztować syczuańskich przysmaków przy Kuam lub Zhai Alley, stanowiących historyczno-kulturowe centrum miasta, pełnych tradycyjnych sklepików oraz zatłoczonych do późna restauracji.

Stolica prowincji jest też doskonałym punktem wypadowym do zwiedzania okolicznych atrakcji – od stoków świętej góry Emei, przez gigantyczny posąg Buddy w Leshan, aż po spokojne lasy bambusowe na górze Qingcheng, miejscu narodzin taoizmu.

Kiedy jechać?

najlepsza dobra przeciętna nie polecamy
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII