Dodaj własną opinię

Dodaj opinię

Smaki tradycyjnej kuchni jordańskiej

Kuchnia Jordanii to prawdziwy raj dla amatorów bliskowschodnich potraw. Na jej specyfikę składa się połączenie smaków tureckich i arabskich, więc znajdziesz tu dania typowe dla obu tych kuchni. Podczas podróży po Jordanii koniecznie zatrzymaj się w którejś z restauracyjek starego Ammanu i zamów kilkanaście mezzeh, tradycyjnych arabskich przystawek! Nie możesz nie skosztować tradycyjnego hummusu – ten sprzedawany w polskich sklepach to zaledwie daleki kuzyn autentycznej pasty z ciecierzycy i sezamu, która – rozsmarowana na chlebku pita – zachwyci Twoje podniebienie. Spróbuj też pasztecików z baraniną, smażonej wątróbki, świetnie doprawionych sałatek i pikantnych placuszków z ziołami. Lubisz tatara? Na pewno do gustu przypadnie Ci kibba naja, podawana na surowo mielona baranina z pszenicą. Wolisz pieczone mięso? Poproś o mansaf, jagnię z jogurtem i prażonymi orzeszkami piniowymi lub migdałami. Nie jadasz mięsa? Wybór wegetariańskich i wegańskich potraw jest ogromny. A jeśli jesteś amatorem słodyczy, przygotuj się na spotkanie z maleńkimi arcydziełami sztuki cukierniczej, przygotowywanymi z miodu, syropów i wody różanej. Ratunkiem przed zasłodzeniem będzie kawa – czarna jak piekło, mocna jak śmierć i gorzka jak miłość!

Planet Escape
Kraje, które mogą cię zainteresować

Kraje, które mogą cię zainteresować

Planet Escape
Oferty, które mogą cię zainteresować

Oferty, które mogą cię zainteresować