Dodaj własną opinię

Dodaj opinię

Chaczapuri, khinkali i gruzińskie wino

Guruli, osuri, imeruli czy adjaruli to z pewnością jedne z wielu nazw, które będą Ci towarzyszyć podczas luksusowych wakacji w Gruzji. Po kilku dniach w tym kraju – i kilku przepysznych posiłkach – ich rozszyfrowanie i rozróżnienie na pewno nie będzie stanowiło żadnego problemu! Narodowe danie Gruzji to tak naprawdę zakwaszany rodzaj pieczywa wypełnionego serem sulguni, a także fasolą, jajkiem, ziemniakami lub mięsem. Na przystawkę spróbuj khinkali – tutejszych pierożków faszerowanych najczęściej wołowiną lub jagnięciną oraz bulionem, który zgodnie z miejscowym zwyczajem należy wypić przed zjedzeniem reszty. O napoje w Gruzji nie musisz się martwić: uraczysz się tu popularnym, orzeźwiającym sokiem z granatu oraz winem – to właśnie ten rejon Kaukazu, a nie Francja czy Włochy, to ojczyzna tego boskiego trunku, którego historia sięga tu ponad 8000 lat! Wytwarza się tu ponad 400 odmian wina, pozostaje więc nam tylko życzyć gemrielad miitrvit – smacznego!

Planet Escape
Kraje, które mogą cię zainteresować

Kraje, które mogą cię zainteresować

Planet Escape
Oferty, które mogą cię zainteresować

Oferty, które mogą cię zainteresować