Wycieczka do Austrii to doskonała okazja, by rozsmakować się w tutejszych kulinariach. Kuchnia austriacka to przede wszystkim chrupiący Wiener Schnitzel w złocistej panierce (legenda głosi, że dodawano do niej prawdziwe złoto!), czyli sznycel wiedeński. Ogromny i cieniutko rozbity – klasyczny powinien mieć zaledwie 4 mm grubości, podawany z typową sałatką ziemniaczaną (Kartoffelsalat), stanowi kulinarną wizytówkę Austrii. Bratwurst, czyli po prostu… wieprzowa kiełbasa, to kolejna propozycja dla miłośników mięsnych przysmaków. Dobrze smakuje, gdy jest gorąca – najlepiej prosto z grilla!
Po całym dniu na stoku z pewnością rozgrzeje Cię Frittatensuppe, czyli rosół z paskami delikatnych naleśników zamiast makaronu. Zastanawiasz się nad deserem? Proszę bardzo! Do wyboru masz zarówno Germknödel – ogromny knedel nadziewany powidłami śliwkowymi, suto oblany sosem waniliowym o budyniowej konsystencji oraz posypany makiem, jak i Apfelstrudel, czyli po prostu strudel jabłkowy, który kryje w sobie soczyste jabłka i słodkie rodzynki, a jego tajną bronią jest orzechowa kruszonka i szczypta cynamonu. Jeśli podczas wakacji w Austrii zahaczysz o Wiedeń, koniecznie spróbuj także Sachertorte, czyli legendarnego symbolu miasta – tortu czekoladowego o XIX-wiecznym rodowodzie!